Centralkriminalpolisen utreder våldsbrott som inträffade i Juupajoki och Ruovesi

Utgivningsdatum 16.4.2024 20.45
Nyhet

Centralkriminalpolisen har inlett en förundersökning om händelserna under ett våldsbrottsuppdrag i Juupajoki i Birkaland.

Polisen fick på tisdagen den 16 april cirka kl. 10.30 ett uppdrag till ett bostadshus i Juupajoki. Enligt preliminära uppgifter hade det inträffat ett misstänkt våldsbrott i byggnaden. När polisen kom på plats hade den brottsmisstänkte mannen född 1977 lämnat platsen.

Våldbrottsoffret, en kvinna född 1991, och den misstänkte kände varandra. Offret skadades allvarligt i situationen.

Den misstänkte flydde polisen, men greps ett par timmar senare på väg 66 i Ruovesi. Polisen letade efter den misstänkte även i Mänttä-Vilppula.

Polisen stoppade fordonet med en spikmatta. Efter det sköt den misstänkte mot polisen som var tvungen att använda vapen. Den misstänkte fick skottskador. Polisen gav förstahjälpen, men den misstänkte avled på händelseplatsen. Inga poliser skadades i situationen.

Brottsrubriceringarna i förundersökningen är för närvarande bland annat försök till mord, försök till dråp och äventyrande av trafiksäkerheten samt skjutvapenbrott. Brottsrubriceringarna och antalet misstänkta brott preciseras under förundersökningens lopp. Dessutom gör polisen en dödsorsaksutredning.

– För närvarande har polisen inte kännedom om till exempel de orsaker som ledde till händelsen. Även om den misstänkte har avlett, utreder polisen händelseförloppet, motiven och bakgrunderna så grundligt som möjligt. Dessutom utreder polisen bland annat om det under flykten riktats hot mot utomstående, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Jussi Luoto vid Centralkriminalpolisen.

I enlighet med förundersökningslagen har man inlett en förutredning om polisens vapenanvändning. Utredningen leds av specialiståklagaren Jonna Ryynänen vid Riksåklagarens byrå. Åklagaren har informationsansvar om utredning av polisens vapenanvändning.

Birkaland Brott och utredning Centralkriminalpolisen Juupajoki Nyheter