De misstänkta förde en 14-åring ned i en källare, misshandlade och rånade honom på en tröja – antalet ungdomsrån har inte minskat

Utgivningsdatum 21.3.2023 15.04 | Publicerad på svenska 22.5.2023 kl. 13.22
Nyhet

Antalet misstänkta rån bland minderåriga i Helsingfors har legat på minst samma nivå som 2022.

Helsingforspolisen har i år fått att utreda 39 rån eller försök till rån där den misstänkte eller de misstänkta är minderåriga. Det här gäller perioden 1.1–14.3.2023. Under motsvarande period i fjol fick Helsingforspolisens ungdomsgrupp kännedom om 28 misstänkta rån eller försök till rån.

I år har antalet grova gärningsformer varit tio. Under motsvarande period förra året anmäldes sju grova gärningsformer till polisen.

– Rånbrott bland unga ger fortfarande Helsingforspolisens ungdomsgrupp mycket arbete. Det finns i allmänhet flera misstänkta i ett mål, och användningen av tvångsmedel kräver än mer övervägande än när det är fråga om myndiga personer, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Sampo Suomala.

Vid utredningen av rånbrott mot unga är det också typiskt att de berörda inte vill informera polisen om händelsernas förlopp. Ungdomar kan till exempel vara rädda för att andra inblandade ska hämnas på den så kallade tjallaren.

14-åring misshandlades i en källare – de misstänkta filmade övergreppet och lade upp det på sociala medier

I början av februari skedde ett misstänkt rån i Lillhoplax för vilket pojkar i åldern 14, 15 och 16 år misstänks. Målsäganden är en 14-årig pojke.

Offret har berättat att han var på väg till en affär i Munksnäs när tre pojkar som han kände stoppade honom. De misstänks ha tagit målsägandens telefon och tagit honom till Lillhoplax.

I Lillhoplax misstänks pojkarna ha lett offret till källarvåningen av ett höghus. Polisen misstänker att målsäganden blev misshandlad på väg till källaren och i källaren.

Två av de misstänkta filmade misshandeln med telefonen direkt till Snapchat-appen. De misstänkta rånade offret på en collegetröja.

I något skede släppte de misstänkta ut offret ur källaren. Närstående till pojken hade redan ringt nödcentralen, då de hade sett misshandeln på Snapchat-appen.

Närstående till offret för källarrånet misstänks för flera rån

Polisen misstänker två vuxna personer som tillhör rånoffrets nära krets för flera rån, tvång och frihetsberövande. 

– Vi misstänker att de vuxna misstänkta med våld eller hot om våld kom över telefonerna som tillhör två av dem som är misstänkta för källarrånet. De är också misstänkta för att ha tvingat målsägandena att öppna sina telefoner eller ge pinkoderna, säger undersökningsledaren Sampo Suomala.

Dessutom tvingade de misstänkta in en pojke som var inblandad i källarrånet av 14-årigen i sin bil. Under körningen misstänks de ha tagit målsägandens telefon och uppmanat honom att öppna den.

En misstänkt knivhögg målsäganden i samband med ett rånförsök

Polisen misstänker en 17-årig pojke för ett försök till grovt rån i Parkstad i mitten av februari. Han misstänks ha krävt narkotika av en 37-årig man och knivhögg honom i handen i gångtunneln vid Parkstads järnvägsstation.

Enligt målsäganden skedde knivhuggningen efter att han vägrat att ge den egendom som den misstänkte krävde. Händelserna sågs av många vittnen.

Polisen utredde fallet som försök till grovt rån och grov misshandel. Fallet lämnades till åtalsprövning den 20 mars. 

Flickor misstänks ha rånat och misshandlat en jämnårig i Tripla

Tre flickor misstänks ha rånat och misshandlat en 13-årig flicka i köpcentrumet Tripla den 12 mars. Alla misstänkta är under 15 år.

Enligt offrets redogörelse förde de misstänkta henne till köpcentrumets toalett och rånade henne på kosmetika, till exempel två parfymflaskor, och hörlurar. Målsäganden berättade att de misstänkta hotade att slå om hon inte lydde. En av de misstänkta skulle också ha sagt att hon har en kniv med sig, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Sampo Suomala.

Polisen misstänker att de misstänkta efter rånet förde ut offret på Fredrikaterrassen och misshandlade henne. Andra ungdomar var också närvarande.

De misstänkta äventyrade trafiken med en rånad taxibil och körde av vägen

Polisen misstänker att fyra unga rånade och misshandlade en taxichaufför på natten den 16 januari 2023. De misstänkta var 18, 17, 15 och 14 år gamla vid tiden för gärningen. 

Situationen började med att de misstänkta vägrade betala för sin skjuts. De misstänks ha tillgripit taxibilen med våld. Från bilen hade också försvunnit ett armbandsur och en instrumentpanelskamera.

En polispatrull kunde gripa de misstänkta i den stulna taxibilen på Tavastehusleden, där bilen hade kört av vägen. 

Fallet utreddes som bland annat grovt rån, grovt äventyrande av trafiksäkerheten och grovt rattfylleri. Helheten har lämnats till åklagaren, och åtal skulle väckas senast den 16 mars.

Brott och utredning Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors