Deltagare i polisens fortutbildning avslöjade allvarliga trafikförseelser

Utgivningsdatum 10.4.2024 10.56
Nyhet

Vecka 14 ordnade Polisens körutbildningscentral i Pieksämäki en fortbildningskurs i krävande övervakning av körsätt (VATV) för polisbilsförare. Poliserna som deltog i kursen tillämpade lärdomarna under en övervakningsdag, där flera förare åkte fast för betydande fortkörning. Tre förare misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Under ledning av utbildarna övervakade kursdeltagarna trafiken i civila bilar och civilklädda i Östra Finlands och Inre Finlands polisinrättningars områden.  

Under övervakningsdagen fastnade förare som bland annat bröt mot vägspecifika hastighetsbegränsningar i polisens håv. De tre förarnas körhastighet var så hög att det gjordes en polisanmälan för grovt äventyrande av trafiksäkerheten, och förarna belades med körförbud.

Den högsta medelhastigheten som uppmättes var 160 km/h på ett vägavsnitt där den högsta tillåtna hastigheten är 80 km/h. Den andra föraren körde i en medelhastighet på 159 km/h, även det i ett område med hastighetsbegränsningen 80 km/h. Han körde också om långsammare fordon i spärrområdet i en korsning och undvek fartkameror genom att köra på filen för mötande trafik. Han använde en radardetektor som beslagtogs av polisen. Den tredje betydande hastigheten var 124 km/h i ett område med hastighetsbegränsningen 60 km/h.

Dessutom konstaterade polisen andra förseelser, t.ex. lindrigare fortkörning och förseelser mot körsätt. En bilist meddelades tillfälligt körförbud på grund av allvarlig likgiltighet. En motorcyklist som åkte på bakhjulet fick också sitt körkort fråntaget på grund av farligt körsätt, och det olagliga fordonet skickades på besiktning. En förare körde utan körrätt och bilen var obesiktigad.

På kursen deltog poliser från hela landet. På väg till kurscentret innan kursen började avslöjade poliserna också ett fall av detektorförseelse, grovt äventyrande av trafiksäkerheten och allvarlig likgiltighet.