Den vita månaden avslutades redan fredagen den 13 i Österbotten

Utgivningsdatum 16.1.2023 13.51
Nyhet

Alkohol- och drogrelaterade våldsbrott sysselsatte polisen under helgen trots att antalet uppdrag totalt var betydligt färre än under ett normalt veckoslut.

Ovanligt många våldsbrott, av vilka de flesta var misshandlar inträffade såväl på offentliga platser som i restauranger och i hemmen. Polisen grep totalt 24 personer misstänkta för olika brott. 

I samband med två stycken gripanden så motsatte sig dessutom de misstänkta polisens åtgärder. I Seinäjoki vägrade en man lyda polisens befallningar på ett hemalarm och i samband med gripandet så skadad en polisman sin tumme. Mannen misstänks bland annat för våldsamt motstånd mot tjänsteman och hade innan polisen kom gått bärsärk i en lägenhet och söndrat egendom. 

Under natten mellan fredag och lördag hade en man i Vasa misshandlat två personer på en restaurang och i samband med att polisen höll på att gripa mannen försökte han slå och sparka poliserna. Poliserna klarade sig oskadda. Mannen misstänks förutom för misshandel även för våldsamt motstånd mot tjänsteman. 

Polisen undersöker också misshandlar som inträffat i Jakobstad, Kauhava, Karleby samt andra misshandlar än ovan nämnda som inträffat i Seinäjoki och Vasa. 


Bilist körde i diket i Nykarleby 

I Nykarleby kom en anmälan om en bilist som uppträdde avvikande i trafiken under natten mellan lördag och söndag. En polispatrull hittade bilisten som började köra undan. Färden fick dock ett snabbt slut i ett närliggande dike. Ingen av de som färdades i bilen skadades. Föraren som saknade körrätt misstänks bland annat för äventyrande av trafiksäkerheten. 


Inbrott i servicestation i Vindala 

Natten mellan lördag och söndag gjordes ett inbrott i en servicestation i Vindala. Gärningsmännen hade kommit in i fastigheten genom att bryta sig in i ett intilliggande motell. Gärningsmännen kom över alkohol, kontanter och tobak. genom polisens brottsplatsundersökning kom man gärningsmännen på spåren och kunde gripa tre stycken för stöld misstänkta personer i en bostad i närheten av brottsplatsen. 


Inbrott i affärsfastigheter i Vasa 

På söndag kväll fick polisen en anmälan om ett inbrott i en affärsfastighet på Cirkelvägen i Vasa. På platsen konstateras ett fönster vara söndrat och en dörr stod öppen. Polisen fick uppgifter om en möjlig gärningsman och kunde en liten stund senare gripa honom i närheten av inbrottsplatsen. Mannen följde inte polisens befallningar och en polishund användes vid gripandet. Mannen konstaterades ha stulna verktyg i sin besittning och misstänks för stöldförsök och häleri. 


Snöskoterstöld i Karleby utredd 

Den 9.1. stals en snöskoter på Kaffevägen i Karleby. Via övervakningskamerorna som fanns på händelseplatsen kom polisen gärningsmännen på spåren. Under veckoslutet gjordes en husrannsakan i Nykarleby och i samband med denna så hittades den stulna snöskotern. Två personer är misstänkt för bruksstöld av motordrivet fordon. 

Nyheter Polisinrättningen i Österbotten Övervakning och larmverksamhet