En har gripits i Nurmijärvi med koppling till brott som begåtts under veckoslutet och i början av veckan

Utgivningsdatum 3.12.2020 11.00 | Publicerad på svenska 1.3.2021 kl. 9.37
Nyhet

Polisen har gripit en person i Nurmijärvi som misstänkt för brott som begicks mellan den 29 november och den 2 december. Den gripna misstänkts ha anlagt flera bränder inom kommunen och placerat ett föremål som misstänks vara en sprängladdning i närheten av Nurmijärvi polisstation. Centralkriminalpolisen leder utredningen av det misstänkta sprängämnesbrottet medan polisen i Östra Nyland leder utredningen om de misstänkta sabotagen.

Polisen utreder vad som hände på Nurmijärvi polisstation som tillhör polisinrättningen i Östra Nyland måndagen den 30 november. Området vat avspärrat i flera timmar för att trygga polisens arbete på måndagen när polisen i Östra Nyland genomförde undersökningar utanför polisstationen och inomhus.

– Uppdraget vid polisstationen orsakades av att en misstänkt sprängladdning hittades på polisstationens gård. Kvaliteten på sprängladdningen och dess tekniska egenskaper håller på att undersökas. Brottsbeteckningen kommer att preciseras allt eftersom utredningen fortskrider, säger kriminalkommissarie Tiia Grönberg från centralkriminalpolisen, undersökningsledaren i ärendet.
Centralkriminalpolisen leder utredningen av fallet eftersom sprängladdningen hittades i närheten av en polisstation, men utredningen har skett i nära samarbete med polisinrättningen i Östra Nyland.

En person har gripits som misstänkt för brottet onsdagen den 2 december. Personen misstänks också för bränderna som inträffade i Nurmijärvi under veckoslutet och i början av veckan. När det gäller de misstänkta sabotagen ansvarar polisinrättningen i Östra Nyland för utredningen.

– Tre av bränderna inträffade i Nurmijärvi tidigt på morgonen den 29 november och polisen utreder dem alla som misstänkta sabotage. I tillägg begicks ett brott tidigt på morgonen den 2 december i Nurmijärvi som utreds som misstänkt försök till grovt sabotage. Räddningsverkets enheter lyckades snabbt begränsa och släcka bränderna och bränderna hann inte sprida sig, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Markku Lylykangas från polisinrättningen i Östra Nyland.

Förundersökningen fortsätter i nära samarbete när det gäller händelserna vid polisstationen och de misstänkta sabotagen.

Brott och utredning Centralkriminalpolisen Nurmijärvi Nyheter Polisinrättningen i Östra Nyland