En internationell kriminell organisation organiserade införseln av mycket stora narkotikapartier och automatkarbiner till Helsingfors

Utgivningsdatum 17.11.2023 10.00 | Publicerad på svenska 29.11.2023 kl. 12.54
Nyhet

Helsingforspolisen och Centralkriminalpolisen avslöjade den internationella organisationen för spridning av narkotika tillsammans med de estniska och belgiska myndigheterna.

Utredningen av brottshelheten inleddes i februari 2023 då omkring 100 kilo amfetamin och två automatkarbiner beslagtogs i Estland. Amfetaminpartiets värde i gatuhandeln var cirka tre miljoner euro.

Narkotikan och vapnen hittades i ett fordon som kom till Estland från Belgien. I början av utredningen, som utfördes av den estniska skyddspolisen, visade det sig att narkotikapartiet och vapnen var på väg till Finland.

De finska, estniska och belgiska myndigheterna inrättade en gemensam utredningsgrupp i vilken polisinrättningen i Helsingfors och Centralkriminalpolisen deltog från Finland.

– Tack vare att den gemensamma utredningsgruppen inrättandes snabbt blev det möjligt att snabbt reda ut brottshelheten. Gruppen bidrog till att informationsutbytet och överföringen av bevis gick smidigt mellan medlemsstaterna. Samarbete skedde också med länder utanför EU, berättar undersökningsledaren, kriminalkommissarie Hans Fagerström vid Centralkriminalpolisen.

Utredningsgruppen lyckades också spåra och beslagta hela vinningen av brott. Av gruppens medlemmar beslagtogs nästan 470 000 euro i kontanter, tre automatkarbiner och ett handeldvapen av pistolmodell. Dessutom beslagtog och spärrade polisen egendom som förvärvats genom brottslig verksamhet till ett värde av nästan 100 000 euro.

Kokaiinia suorakaiteenmuotoisina tiivisteinä pahvinvärisellä vaaleanruskealla alustalla. Oikeassa yläkulmassa näkyy uudelleensuljettavan muovipussin kulma.

Kokain spreds i huvudstadsregionen och Åboregionen

I förundersökningen lyckades polisen reda ut de personer som var ansvariga för narkotikaanskaffningen och smugglingen i Belgien. Dessutom avslöjade polisen de misstänkta som skötte mottagningen, lagringen och spridningen av narkotikan i Finland.

– Vi lyckades spåra de medlemmar i gruppen som var verksamma i Helsingfors med hjälp av våra egna utredningar. Med narkotikapolisens traditionella undersökningsmetoder utredde vi de misstänktas roll och andel i gruppens verksamhet, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Janne Ylinenpää vid Helsingforspolisen.

Polisen misstänker att gruppen arrangerade införseln av 25 kilo kokain till Finland i januari 2023. Kokainpartiets värde i gatuhandeln är cirka 2,5 miljoner euro. Man hann sprida ungefär en tiondel av kokainet i huvudstadsregionen och Åboregionen.

Kaksi rynnäkkökivääriä vaaleansinisellä alustalla. Kuvan yläkulmassa on mittanauha. Aseiden välissä on yksi luoti.

Kokainmissbruket har ökat i Finland under de senaste åren

Polisen lyckades få reda på en lägenhet som användes för att ta emot, lagra och sprida narkotika vidare i Finland. I maj greps två personer som använde lägenheten.

Cirka 22,5 kilo kokain och nästan 177 000 euro i kontanter beslagtogs i lägenheten. Dessutom beslagtog polisen över 30 000 euro i kontanter och värdeklockor i den andra misstänktes bostad i Helsingfors.

– Den exceptionellt stora mängd kokain som beslagtogs under utredningen visar att lagen om tillgång och efterfrågan gäller inom narkotikahandeln. THL:s avloppsvattenundersökning visar att kokainanvändningen i Finland har ökat kraftigt under de senaste åren och att användningen är stor, särskilt under helgerna, säger Janne Ylinenpää.

Brottshelheten omfattar sju misstänkta, varav tre fortfarande är häktade.

Förundersökningen blir snart klar och lämnas till åtalsprövning till Södra Finlands åklagardistrikt. Tidsfristen för väckande av åtal är den 5 december 2023.

Seteleitä punaisessa Adidas-merkkisessä kassissa. Reppumallisessa kassissa on siniset hihnat. Setelit ovat tukoissa, jotka on kiinnitetty punaisella ohuella narulla. Tausta on harmaa, ja kuvan alakulmassa on mittanauha.

Brott och utredning Centralkriminalpolisen Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors