Fira med gott humör och ta hand om varandra under midsommaren önskar polisen i Österbotten

Utgivningsdatum 23.6.2022 8.18
Nyhet

Polisen i Österbotten övervakar trafiken och den allmänna ordningen och säkerheten på hela polisinrättningens område, såväl på land som till havs, säväl i tätort och som på landsbygden.

Midsommaren närmar sig och förväntningarna trissas upp för många. Polisen i Österbotten önskar att folk tar det lugnt och försiktigt med firandet och tänker på att ta hand om både sig själv och sina anhöriga. 

Trafiken på de Österbottniska vägarna väntas löpa normalt och det finns ingen större risk för rusningstrafik. Tillfälliga trafikstockningar kan dock uppkomma vid stormarknader i samband med att folk koncentrerar sina matuppköp till slutet av veckan. 

På sistone har polisen påträffat många rattfyllerister i trafiken och det har inträffat ett flertal utkörningar där alkoholen haft andel i olyckan. Från polisens sida påminner man om att även en liten mängd alkohol i blodet försämrar körförmågan och ökar olycksrisken. Om du dricker alkohol skall du inte sätta dig vid ratten och vid oklara tillfällen är det bäst att vänta tillräckligt länge innan du åker iväg.
Detta gäller alla motordrivna fordonsförare, inte enbart de som rör sig med bil. Att framföra olika två- och fyrhjulingar i berusat tillstånd under ljusa sommarnätter på små skärivägar är lika förbjudet som att köra i fyllan med personbil. Det är tråkigt att avsluta midsommaren på sjukhus. 

Största farorna i vattentrafiken orsakas också av alkoholanvändningen. Tillsammans med gränsbevakningen utför polisen effektiverad övervakning av sjötrafiken. Med övervakningen strävar man i första hand till att minska på roderfyllerier och öka användningen av flytväst. Av dem som drunknat ute till sjöss, skulle så gott som alla ha klarat sig om de använt flytväst, påminner polisen. 

Alkoholen finns också ofta i bilden då polisen tvingas reda ut misshandelsfall under midsommaren. Fira gärna, men använd alkohol med måtta, uppmanar polisen. 

Polisen i Österbotten önskar alla en trygg midsommar! 
 

Mellersta Österbotten Nyheter Polisinrättningen i Österbotten Södra Österbotten Österbotten Övervakning och larmverksamhet