Flera bostadsinbrott i Östra Nyland – den misstänkte rör sig under dagtid

Utgivningsdatum 21.9.2023 13.17 | Publicerad på svenska 22.9.2023 kl. 9.29
Nyhet

Polisen i Östra Nyland har inom den närmaste tiden fått sexton anmälningar om bostadsinbrott i egnahemshus. Alla bostadsinbrott har i huvudsak begåtts under dagtid.

– Inbrotten har skett bland annat i Träskända, Tusby, Hyvinge och Borgå, och de har alla gjorts under tiden 6–20 september, säger kriminalkommissarie Lauri Rantalainen. 

Tjuvarna har tagit sig in i egnahemshusen till exempel med att slå sönder ett dörrfönster eller ett annat fönster i huset, genom ett öppet ventilationsfönster eller med att bryta upp dörren eller fönstret till balkongen.

– Tjuven har tagit smycken, kontanter och annat som lätt kan föras bort. I en del av fallen finns det iakttagelser om en man med smal kroppsbyggnad, ungefär 170 cm lång, som har mörkt skägg och mörkt kort hår. Han rör sig på cykel och har en ryggsäck på ryggen, fortsätter Rantalainen.

– Alla uppgifter och tips som vi får in för att identifiera och få tag i den misstänkte är värdefulla för polisen. Vi ber att uppgifter och tips skickas till e-postadressen ryr.ita-uusimaa@poliisi.fi, uppmanar Rantalainen.

Det går och det är värt att skydda sig mot bostadsinbrott

Larmanordningar är ett bra extra skydd för att säkra hemmet, men det är också viktigt att se till att alla ytterdörrar har ett ordentligt lås. Ett säkerhetslås godkänt av försäkringsbolagen är också en bra anskaffning.

– Det lönar sig dessutom alltid att be grannar eller vänner att hålla ett öga på bostaden, t.ex. när man är på semester påminner Rantalainen.


 

Brott och utredning Nyheter Polisens förebyggande arbete Polisinrättningen i Östra Nyland