Flera cannabisfynd och rattfyllerimisstänkta fastnade i polisens nät i Östra Nyland

Utgivningsdatum 19.7.2022 14.04 | Publicerad på svenska 22.7.2022 kl. 14.23
Nyhet

Förra veckan gjorde polisen flera cannabisfynd utifrån tips från allmänheten. I Mörskom har i sin tur lämnats in åtta brottsanmälningar om skruvar som spridits ut på vägarna.

Flera cannabisfynd i Östra Nyland

Förra polisen gick aktivt igenom tips från invånare i olika kommuner om eventuell försäljning och förmedling av narkotika och straffbart bruk av narkotika. Flera av de tips som lämnats in till polisen ledde förra veckan polisen på spåret efter misstänkta för narkotikabrott.

I Vanda ledde till exempel lukten av cannabis som spred sig till trappuppgången i ett höghus till en husrannsakan, vilken resulterade i att polisen hittade marijuana förpackad i försäljningspaket. I lägenheten påträffades dessutom läkemedel som klassas som narkotika. Förutom en myndig person befann sig tre minderåriga ungdomar i lägenheten. Polisen registrerade två narkotikabrott och två fall av straffbart bruk av narkotika. Polisen gjorde också barnskyddsanmälan om de minderåriga misstänkta.

I Hyvinge ledde också lukten av cannabis som spred sig från en lägenhet till trapphuset till en husrannsakan i samband med vilken polisen påträffade 1 200 gram marijuana i frysboxen i lägenheten. Ägaren till lägenheten greps av polisen misstänkt för grovt narkotikabrott.

På basis av ett tips från Västra Vanda grep polisen också en person som misstänks ha förmedlat narkotika. Enligt ett tidigare tips till polisen pågår det narkotikahandel på parkeringsplatsen. När polisen gick för att prata med en man som befann sig på platsen, sprang han undan polisen. Polisen fick fast mannen efter en kort spurt och hittade i hans ryggsäck cannabis insvept i försäljningsförpackningar samt flera tusen euro i kontanter. Polisen grep mannen misstänkt för narkotikabrott.

Polisen intensivövervakar den tunga trafiken den här veckan

Polisen intensivövervakar den tunga trafiken i hela landet den här veckan. Under övervakningen fäster polisen särskild uppmärksamhet vid iakttagandet av kör- och viloperioder, lastsäkring, fordonens skick, bekämpning av grå ekonomi och utlänningsövervakning.

– Vi har intensivövervakat den tunga trafiken redan under veckans första hälft. Hos flera av de mindre än hundra fordon som granskats har redan påträffats många kör- och vilotidsförseelser samt flera brister i säkringen av lasten. Polisen har även tagit fast fortkörare. Under början av veckan har böter och anmärkningar för fortkörning redan skrivits ut till flera förare , berättar överkommissarie Timo Leppälä vid polisinrättningen i Östra Nyland.

I början av veckan har polisen övervakat den tunga trafiken i Östra Nyland, särskilt på motorvägssträckorna Träskända-Mäntsälä och Borgå-Lovisa. Polisen kommer att fortsätta intensivövervakningen av den tunga trafiken under hela veckan.

Polisen har mottagit flera brottsanmälningar om skruvar som spridits ut på vägar i Mörskom

Under de senaste dagarna har polisen mottagit åtta brottsanmälningar om skruvar som spridits ut på vägar i Mörskom. Enligt brottsanmälan har skruvar spridits ut på vägen i centrumområdet och de har i värsta fall punkterat däcken på fordon.

– Polisen känner till fallen. Spridandet av skruvar och liknande vassa stycken på vägen kan orsaka inte bara egendomsskador utan också allvarlig fara för personers liv och hälsa i form av en trafikolycka, säger kriminalkommissarie Freddie Cederlund . 

Polisen tar emot tips per e-post på adressen vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi eller per telefon till numret 0295 413 636. 

Sommaren återspeglas fortfarande i polisens uppdragsmängd

Polisen hade åter en hektisk vecka när det gäller övervaknings- och alarmfunktioner - antalet olika uppdrag under veckan var nästan 2 100. Nästan 900 av veckans uppdrag koncentrerades till veckoslutet, det vill säga mellan fredag och söndag. Särskilt veckoslutsnätterna var mycket livliga.

Flera misshandelsfall, rattfylleri, uppdrag relaterade till berusade personer, störande beteende och hemutryckningar registrerades under veckoslutet. Under veckan hade polisen totalt 124 hemutryckningar, av dessa var 39 uppdrag relaterade till våld.

Förra veckan registrerade polisen 30 misshandelsbrott på allmänna platser och 29 fall av misshandel på privata platser. Fem rånbrott registrerades också under veckan.

– I övrigt gällde polisens uppdrag till stor del omhändertagande av berusade, störande beteende, hemutryckningar, rattfyllerister, egendomsfall, utförande av handräckning, sökande efter efterlysta, trafikrelaterade uppdrag, övervakning av olika slags evenemang samt övervakning av den allmänna ordningen och säkerheten på platser där människor rör sig och vistas, berättar kommissarie Jarmo Ojala vid polisinrättningen i Östra Nyland.

Inkommande helg övervakar polisen den allmänna ordningen och säkerheten vid festivalen Tikkurila Festivaalit och vid andra evenemang inom polisinrättningens område. 

– Vi önskar alla deltagare i evenemangen ett glatt sinne. Det är dock en god idé att konsumera alkohol med måtta, påpekar Ojala.