Flera rån har begåtts av unga – polisen ingriper med hårda tvångsmedel

Utgivningsdatum 16.11.2022 15.17 | Publicerad på svenska 21.11.2022 kl. 11.12
Nyhet

Polisen i Östra Nyland utreder flera allvarliga brott som begåtts av minderåriga ungdomar. Dåden har skett inom kort tid i november i Kervo och på olika håll i Vanda.

I ett brottsfall på tågstationen i Kervo den 1 november rånades 12- och 13-åriga pojkar av ett gäng med fem pojkar. En av de misstänkta gjorde rånet mer spektakulärt genom att visa upp en kniv av Karambit-typ. Målsägandena blev av med kläder, pengar och elcigaretter. Alla de misstänkta personerna i fallet, som undersöks som grovt rån, är minderåriga.

En 17-årig ung person misstänks ha skjutit med ett handeldvapen mot marken i Mårtensdal i Vanda den 5 november. Efter det hade en grupp män attackerat och misshandlat en ung person. I uppdraget deltog flera patruller från polisinrättningarna i Östra Nyland och Helsingfors samt en förstavårdsenhet. Tre personer, alla myndiga, greps misstänkta för misshandel. Den person som sköt ett skott misstänks för skjutvapenbrott och försök till dråp. 

I ett fall som undersöks som försök till dråp i Myrbacka i Vanda 7.11.2022 misstänks två sextonåringar för att ha knivhuggit ett 15-årigt offer flera gånger på olika ställen i kroppen. Offret fick allvarliga skador som krävde sjukhus- och operationsvård. Situationen hade uppstått när offret och offrets sällskap tvingat in de misstänkta i en bil och fört dem till en annan del av staden. Där ledde situationen till slagsmål mellan sällskapen. Bilsällskapet misstänks för grovt rån och frihetsberövande.

I ett fall som inträffade i Björkby i Vanda den 10 november och som undersöks som grovt rån rånades en 14-åring på sin jacka med ett eggvapen. De misstänkta gärningspersonerna är fyra 15-åriga ungdomar.

– I de här ovan nämnda fallen har polisen gripit flera minderåriga personer. Brottsrubriceringarna är grova och varierar från misshandel till grovt rån och försök till dråp, säger kriminalkommissarie Sampsa Aukio från gruppen för utredning av ungdomsbrottslighet. Minimistraffet för försök till dråp är åtta års fängelse och för grovt rån fängelse i 2–10 år. Betydande straff är att vänta för gärningarna, säger kriminalkommissarie Sampsa Aukio vid gruppen för utredning av ungdomsbrottslighet.

– Polisinrättningen i Östra Nyland tar rånbrottsligheten bland unga på allvar. Vid förundersökningen har polisen i vissa fall använt hårda tvångsmedel mot de misstänkta personerna. Ungdomarna har bland annat fängslats, anhållits, meddelats rese- och yppandeförbud, och även brådskande placeringar har gjorts, säger Aukio. 

Brott och utredning Kervo Nyheter Polisinrättningen i Östra Nyland Vanda