Flera våldsbrott under den senaste veckan i Östra Nyland

27.7.2021 13.41 | Publicerad på svenska 29.7.2021 kl. 13.15
Nyhet

Under den senaste veckan har det förekommit flera misstänkta våldsbrott och försök till sådana i området för polisinrättningen i Östra Nyland. Polisen har även varit sysselsatt med övervakningen av offentliga platser och publikevenemang. Dessutom har polisen från flera olika kommuner fått anmälningar om störande mopedkörning nattetid.

Förra veckan ingrep polisen i flera misstänkta våldsbrott i Östra Nyland. Fyra grova överfall och ett rån registrerades enbart i Vanda. På lördagen registrerades även fall av grov misshandel i Borgå på terrassen till en restaurang och på torsdagen i Järvenpää. I Kervo inträffade ett misstänkt försök till grov misshandel på måndagen förra veckan och ett rån i fredags. Polisen utreder ett misstänkt rån som inträffade förra tisdagen i Borgå och ett annat på fredagen i Borgnäs. 

Totalt var antalet omkring femtio när även andra sådana misstänkta misshandelsfall inom polisinrättningens område räknas med i vilka polispatruller ingrep i samband med övervaknings- och larmuppdrag. 

I de flesta fallen har polisen redan gripit de misstänkta. Polisen utreder bakgrunden och motiven till samt detaljerna kring alla ovanstående överfallsbrott och rån.

– Förra veckan uppskattades antalet våldsbrott vara högre än i genomsnitt. Dessa brottsfall ser dock inte ut att ha någon gemensam enskild faktor och de har inte någon koppling till varandra. En förklarande faktor verkar dock vara att det varma vädret och terrasserna som öppnat har lockat människor ut och festa, säger kriminalöverkommissarie Petri Eronen vid polisinrättningen i Östra Nyland.

Utöver de ovan nämnda våldsbrotten utreder polisen ett dråpförsök som inträffade i Klövskog i Nurmijärvi på måndagen för en vecka sedan då offret knivhöggs i bålen. Polisen begärde i går måndagen den 26 juli att den misstänkta gärningsmannen ska häktas. Östra Nylands tingsrätt häktade den misstänkte på sannolika skäl på måndagen.

– De inblandade är myndiga och känner varandra från tidigare. Polisen har bildat en preliminär uppfattning om motivet, men i det här skedet av förundersökningen kommer polisen inte att berätta mer om det i offentligheten, berättar utredningsledaren, kommissarie Elina Katajamäki.
Polisen vill påminna om att ifall du stöter på våld ska du ringa nödcentralen 112 så fort som möjligt. Då är det möjligt för polisen att anlända till platsen så snabbt som möjligt och ingripa i situationen och utreda fallet. Även offret får då så snabbt som möjligt den hjälp som hen behöver.

Det har kommit tips om störande mopedkörning nattetid från runtom i Östra Nyland

Polisen har under den senaste tiden fått respons om störande mopedkörning från flera kommuner runtom i Östra Nyland. Utgående från responsen har mopedkörningen varit särskilt störande nattetid.

– Vi har fått respons från upp till flera tiotals .personer under en dag om störande mopedkörning. Det är förståeligt att människorna är upprörda då de varit tvungna att sova med öppna fönster på grund av värmeböljan som pågått länge. Vi övervakade mopedförare på flera ställen förra veckan, upplyste ungdomar om olägenheterna med mopedkörning nattetid och kommer att fortsätta med övervakningen, berättar kommissarie Asko Sartanen.

Sartanen betonar dock att det inte räcker med polisövervakning, tillrättavisning och upplysning. Det viktigaste är att få ungdomarna att förstå hur mycket förtret högt oljud på natten kan orsaka.
– Ungdomar som kör moped måste fås att förstå att deras fordon ofta avger ett väldigt högt ljud som håller tusentals invånare vakna. Enligt vägtrafiklagen är onödig och störande körning med fordon förbjuden. Detta bör även mopedförare beakta, särskilt när de kör på natten och i tätorter.

Körning kan med en mycket låg tröskel tolkas som störande när människor sover med öppna fönster, och om fordonen är högljudda eller om det är många fordon som kör samtidigt, säger Sartanen.

– Vi har redan diskuterat med städerna och kommunerna om hur vi exempelvis genom ungdomstjänsterna kan få fram budskapet till ungdomar och hur man med hjälp av stadsplanering kan inverka på situationen. En del kommuner har redan satt upp vägskyltar som begränsar trafik och vistelse på skolornas områden, fortsätter Sartanen.

Från polisens sida betonar man att budskapet till ungdomar ofta når bäst fram via ungdomarnas egna föräldrar.

– Ungdomar tror i princip på sina föräldrar. Om en ung person, trots föräldrarnas uppmaningar, inte följer reglerna har föräldrarna möjlighet att ingripa, till exempel genom att ta bort mopeden för en tid. Vi vet att körning som är störande har minskat när fordonet har fått vila i garaget en tid, berättar Sartanen.

Du kan även i fortsättningen tipsa polisinrättningen i Östra Nyland om störande mopedkörning till e-postadressen l[email protected] 

Person som misstänks för att ha brutit sig in i en lägenhet blev fast på brottsplatsen i Tusby

Endast ett bostadsinbrott registrerades i Östra Nyland förra veckan - och i det här fallet blev den misstänkta inbrottstjuven fast på brottsplatsen.

Händelsen inträffade i Tusby måndagen den 19 juli på natten. Polisen grep på platsen en man som bar på sig en kniv och en skruvmejsel. Polisen utreder händelsen som försök till grov stöld.

Rusningen på polisens uppdragsfront fortsätter - cykel- och katalysatortjuvar har också blivit fast

När det gäller övervaknings- och larmuppdrag hade polisen åter en hektisk vecka. I fråga om polisens larmuppdrag var förra helgen lika bråd som de två föregående helgerna.

– Veckan var solig och delvis till och med stekhet. Detta märktes tydligt av de ökade polisuppdragen särskilt under helgkvällarna och -nätterna. Även under veckan har antalet polisuppdrag varit högre än normalt, berättar kommissarie Jarmo Ojala. 

Under undantagsförhållandena har det varit betydligt fler hemutryckningar än tidigare. Under de senaste veckorna har antalet dock sjunkit stadigt eftersom människorna igen har börjat röra sig mer på offentliga platser. Förra veckan registrerade polisen inte mindre än 39 misshandelsfall på allmänna platser jämfört med 31 veckan innan. På motsvarande sätt registrerades förra veckan 21 misshandelsfall som skett på en privat plats jämfört med 24 veckan innan.

Förra veckan sysselsattes polispatrullerna bland annat av krockar, totalt registrerades 95 krockar under veckan. Nitton av dem var djurkrockar. Under veckan kunde polisen även gripa flera personer som misstänks för cykel- eller katalysatorstölder.

Tikkurila Festivaali förlöpte lugnt ur polisens synvinkel betraktat.

– Vi plockade några berusade personer med oss från festivalen för att nyktra till. I övrigt förlöpte evenemanget lugnt. Tack till festivalfolket för deras goda uppförande och till arrangören för det goda samarbetet, säger Ojala uppskattande.

Det är i stället ungdomar som i sommar och under den senaste veckan har orsakat störningar - också på andra sätt än med högljudda mopeder.

– Polisen har tagit emot anmälningar om störningar och vi har ingripit i ungdomars vistelse och spel nattetid på skolgårdar och på basketplaner och andra spelplatser i närheten av bosättning. Detta på grund av att ljudnivån har en tendens att stiga under spelets gång. Föräldrar bör därför tala med sina ungdomar om att de ska sluta spela senast klockan tio på kvällen, påminner Ojala.

Brott och utredning Nyheter Polisinrättningen i Östra Nyland Trafik Övervakning och larmverksamhet
Polisinrättningen i Östra Nyland
evenemang
larm
polisundersökning
störande av ordning
trafiksäkerhet
våld