Förra veckan gjordes i Östra Nyland flera gripanden, våldshandlingar utreddes, jäktade förare påträffades och mopedträffar övervakades

Utgivningsdatum 23.5.2023 14.15 | Publicerad på svenska 29.5.2023 kl. 9.12
Nyhet

Bland polisuppdragen i Östra Nyland förra veckan var det gripanden, våldshandlingar och flera mopedträffar som stod ut. I trafiken påträffades även flera förare som hade bråttom. Dessutom kommer polisen den här veckan att begära att två personer ska häktas som misstänks ha gjort sig skyldiga till flera bilinbrott.

Inbrott i en bil genom att krossa fönstret – misstänkt trio greps i närheten

På förmiddagen lördagen den 20.5 mottog polisens patrull ett uppdrag till en parkeringsplats på Lejlevägen i Vanda, där det enligt anmälan ska ha skett ett inbrott i en bil genom att krossa en ruta. Tjuvarna hade farit iväg med verktyg.

– Patrullen kom den misstänkta trion på spåret genom ett rattfylleriuppdrag som förmedlades till polisen. Patrullen hittade fordonet relaterat till fallet med misstänkt rattfylleri övergivet i slutet av den närliggande Vattenklövervägen och en misstänkt grupp, som stämde överens med signalelementen som promenerade bort från patrullen. Två bilnycklar påträffades hos en av de misstänkta, av vilka den ena passade till det övergivna fordonet på Vattenklövervägen, berättar kriminalkommissarie Matti Latvala.

I bilen som övergetts på Vattenklövervägen hittades dessutom egendom som misstänks ha stulits i samband med bilinbrottet på Lejlevägen . Trion som polisen kände till sedan tidigare hamnade i Vanda polisfängelse misstänkt för stöld.

– Polisen kommer den här veckan att begära att två av dem ska häktas på sannolika skäl misstänkta för flera stöldbrott i fordon under veckoslutet, fortsätter Latvala.

Polisen påminner om att man ogärna ska förvara värdefull egendom i fordon.

Polisen hade en bråd vecka – en mängd varierande polisuppdrag

Veckan som började måndagen den 15.5 var bråd för polisens övervaknings- och alarmfunktioner. Inte ens det sämre vädret i början av veckan hade någon större påverkan på antalet larmuppdrag för polisen eller typen av brott. Mot slutet av veckan steg antalet alarmuppdrag åter till samma nivå som under ett normalt sommarveckoslut.

– Veckan präglades särskilt av uppdrag som slutade med gripanden under helgen. Detta var särskilt tydligt i söndags, då 26 personer som gripits på straffrättsliga grunder satt i våra polisfängelser. Gripandena och åtgärderna i samband med dem sysselsatte inte bara fältet utan också utredarna i stor utsträckning under veckoslutet, berättar kommissarie Aki Rantahuhta.

– Tyvärr präglades veckan också av våldsuppdrag inom polisinrättningens hela område. Veckan innehöll dråpförsök, grov misshandel och grova rån. Under de senaste tiderna har våldet blivit synbart råare och olika eggvapen och andra tillhyggen har observerats i samband med uppdrag. Detta leder ofta till användning av tillhyggen vid bråk vilket leder till allvarliga skador, fortsätter Rantahuhta.

 – Det varmare vårvädret återspeglades även i trafiken i form av olika uppdrag som handlade om äventyrande av trafiksäkerheten. Det skulle vara bra att människorna lugnar ner sig lite i trafiken. Motorcyklister som kör på bakhjulet och bilister som kör med gasen i botten utsätter inte bara sig själva utan också alla andra på vägen för fara, påminner Rantahuhta.

Den här veckan kommer oskyddad trafik att övervakas

Den här veckan genomför polisen övervakning av oskyddad trafik i hela landet. 

– Övervakningen fokuserar på att övervaka säkerheten vid övergångsställen samt på alla observerade trafikförseelser och administrativa förseelser i trafiken som begås av oskyddade trafikanter, dvs. cyklister och förare av lätta elfordon, berättar kommissarie Katri Lehti.

Under veckoslutet intensivövervakades mopeder och mopedträffar

Förra veckoslutet intensivövervakade polisen mopeder och gruppkörningar för mopeder, det vill säga mopedträffar. På polisinrättningens i Östra Nyland område samlades mopeder på flera olika platser, och polisen var aktivt och synligt närvarande för att förebygga trafikbrott. 

– I samband med mopedträffarna påträffade vi många odugliga fordon och skrev ut flera böter till förarna. Vi tog också bort registreringsskyltar på grund av odugliga fordon. Ytterligare påträffade vi flera förare som misstänks ha gjort sig skyldiga till grovt äventyrande av trafiksäkerheten och allvarlig likgiltighet gentemot trafiksäkerheten. För dessa gärningar meddelade vi utöver andra sanktioner även körförbud för flera förare, fortsätter Lehti.

Bilist som flydde undan polispatrull orsakade trafikolycka 

På torsdagseftermiddagen den 18.5 orsakade en förare som flydde undan en polispatrull i hög hastighet en trafikolycka på Tavastehusvägen.

– Händelserna började när en polispatrull uppmätte medelhastigheten för en personbil vid Arolampi på en sträcka på drygt en kilometer till 170 km/h. Den tillåtna hastigheten i området är 120 km/h. Patrullen tände stoppljusen, men föraren fortsatte på motorvägen i svindlande hastighet, som högst hela 204 km i timmen, berättar kriminalöverkommissarie Anssi Murto.

Under sin flykt körde föraren förbi minst en bil på motorvägen och andra bilister som körde i samma riktning väjde till sidan av vägen.

– Till slut, efter korsningen mellan Tavastehusvägen och Hyyppärävägen, började föraren av flyktbilen köra om en lätt kombination framför hen i avsevärt för hög hastighet, vilket resulterade i att hen kolliderade med släpvagnens vänstra bakdäck. I samband med detta förlade föraren av flyktbilen kontrollen över sin bil och kolliderade ytterligare med bakändan av ett annat fordon som körde framför hen, varvid kollisionen fick båda bilarna att köra av vägen med skador som följd, fortsätter Murto.

Lyckligtvis klarade sig de inblandade från avkörningen utan allvarliga skador. Föraren av den flyende bilen greps misstänkt för brott. Hen misstänks ha gjort sig skyldig till grovt äventyrande av trafiksäkerheten samt förande av fortskaffningsmedel utan behörighet.

Polisen uppmätte höga hastigheter i Mörskom, Borgå och Sibbo

På torsdagen den 18.5 på eftermiddagen i Mörskom stoppade polisen en förare vars hastighet uppmättes till 108 km/h i ett område där den tillåtna hastigheten är 60 km/h. På fredagskvällen den 19.5 på Mäntsälävägen vid Borgå påträffades två förare som körde alltför fort. För den ena uppmättes 130 km/h och för den andra 145 km/h på en sträcka där den tillåtna hastigheten är 80 km/h. För en förare som påträffades på Keuksuontie i Sibbo lördagen den 20.5.  uppmättes 90 km/h på en sträcka där den tillåtna hastigheten är 40 km/h och för en annan förare som påträffades på Kervovägen söndagen den 21.5 uppmättes 138 km/h i ett område där hastighetsbegränsningen är 60 km/h. Samtliga förare meddelades tillfälligt körförbud.

– Dessutom påträffade polisen två misstänkta rattfyllerister i trafiken under veckoslutet. En berusad förare påträffades torsdagen den 18.5 i Mörskom och en annan på lördagsnatten den 20.5 i Sibbo, berättar kriminalkommissarie Freddie Cederlund.

Bra samarbete mellan polispatruller i samband med gripanden

Polisens patrull mottog lördagskvällen den 20.5 ett uppdrag till en långtradarparkering på Västerkullavägen i Vanda, där det enligt anmälan pågick en bränslestöld.

Patruller från polisinrättningen i Helsingfors anslöt sig också till uppdraget. De två brottsmisstänkta greps i samarbete och fördes till polisfängelset. Den ena av de gripna är utöver stöld även misstänkt bland annat för rattfylleri och straffbart bruk av narkotika.

Ett annat polisuppdrag med gott samarbete mellan patrullerna i Östra Nyland och Helsingfors ägde också rum på lördagskvällen i Kivistö i Vanda, där en våldshandling inträffade.

Den misstänkte gärningsmannen hade redan hunnit lämna platsen, men hen påträffades senare samma kväll i Böle av Helsingfors polispatruller. 
 

Brott och utredning Nyheter Polisinrättningen i Östra Nyland Trafik Övervakning och larmverksamhet