Förra veckan intensivövervakades säkerhetsanordningar och ouppmärksamhet i trafiken i Österbotten

Utgivningsdatum 14.3.2023 14.49
Nyhet

Förra veckan intensivövervakade polisen användningen av säkerhetsanordningar, såsom säkerhetsbälten och säkerhetsanordningar för barn, samt ouppmärksamhet i trafiken. Polisen fokuserade bland annat på övervakning av aktiviteter och faktorer som påverkar förarens förmåga att fokusera på körningen eller göra observationer i trafiken.

På polisinrättningens område skrevs totalt 246 stycken trafikförseelseavgifter på grund av underlåtenhet att använda säkerhetsanordningar. 75 stycken förare tilldelades trafikförseelseavgift för att de använde elektroniska apparater då de körde bil.

- Passagerare som färdades i paketbilar och utan bilbälte stack ut ur mängden i övervakningen och speciellt olika företags anställda färdades i paketbilarna utan bälten. Överlag var användningsprocenten av säkerhetsbälte hög, berättar trafikpolissektorns överkommissarie Janne Kangas vid polisinrättningen i Österbotten.

Kangas påpekar att nyare fordon har anordningar som varnar ifall säkerhetsbältet inte används då man kör iväg med fordonet. Detta har förmodligen lett till att användningen av säkerhetsbälte har ökat.

Någon större skillnad mellan olika områden inom polisinrättningen då det gäller användningen av säkerhetsbälte märktes inte av under övervakningen.

Förutom ovan nämnda brott och förseelser skrevs anmärkningar på grund av fordonens skick, några körkortslösa förare och några rattfyllerister ertappades och böter för fortkörning skrevs ut.
 

Nyheter Polisinrättningen i Österbotten Trafik Övervakning och larmverksamhet