Förundersökning: 200 kilo kokain transporterade i mars till Nordsjö hamn – fem personer misstänks för grova narkotikabrott

Utgivningsdatum 7.6.2022 9.00
Nyhet

Centralkriminalpolisen är färdig med förundersökningen av ett ärende och misstänker att över 200 kg kokain har förts in i Finland. Narkotikan kom till Nordsjö hamn i Helsingfors i en container med rödvinsflaskor.

Polisen gjorde i samband med förundersökningen husrannsakan i bilen som var registrerad i Nederländerna. Vid genomlysningen av bilen hittades en narkotikagömma. Bild: Polisen

Härvan började nystas upp den 1 april då polisen blev vittne till händelser som väckte misstankar i Tranbacka i Helsingfors. De huvudmisstänkta, dvs en svensk och två danska medborgare, sågs bära en rätt stor sportväska med saker till en bil som var registrerad i Nederländerna. 

– Händelserna var sådana att vi misstänkte att det var fråga om narkotíkaaffärer. Då trion gick fram till bilen för att träffa föraren var väskan full, då de kom tillbaka var väskan tom, berättar undersökningsledaren, kriminalkommissarie Marko Heinonen vid Centralkriminalpolisen.

Efter mötet följde polisen efter trion till ett hotell i närheten och bilföraren till ett hotell i Böle i Helsingfors. Alla fyra greps och husrannsakan gjordes i hotellet lokaler och i bilen, som hade nederländska registreringsplåtar. I tvättstugan i det hotell där trion var inkvarterad hittades i en gömma 19 kilo kokain. Också bilen fick en grundlig genomgång, vid genomlysningen hittades i bakluckan ett gömställe med 18 kilo kokain. Enligt förundersökningen var det meningen att narkotikapartiet skulle föras till Sverige. 

Efter gripandena började detaljerna kring kokaininförseln klarna, utgående från meddelanden mellan de misstänkta. De huvudmisstänkta hade kommit till Finland en dryg vecka innan narkotikaaffären på parkeringsplatsen. Samma dag, den 22 mars, hade ett fraktfartyg med containrar kommit till Nordsjö hamn där containrar lastades av.   Följande natt, den 23 mars, misstänks de huvudmisstänkta ha brutit sig in i en container med rödvinsflaskor. Enligt deras meddelanden hade 204 kilo kokain gömts i containern. Polisen har fått reda på att containern hade kommit till Nordsjö från belgiska Antwerpen.

– Ingen av de misstänkta hade tidigare varit i Finland och enligt polisens utredningar var det enda syftet med besöket att hämta narkotikan i den container de informerats om i förväg. Trion hade fått hjälp med de praktiska arrangemangen av en finsk man, också han är misstänkt för grovt narkotikabrott, säger Heinonen. 

Värdet på narkotikan som kom till Finland är i gatuhandeln över 20 miljoner euro, om man räknar med ett pris på 100 euro per gram. 

– En del av det beslagtagna partiet var mycket rent med en halt på ca 90 procent.  Sannolikt hade narkotikan drygats ut före försäljningen och då hade avkastningen varit högre, är Heinonens bedömning. 

De huvudmisstänkta har varit häktade under hela förundersökningen. De är misstänkta för grova narkotikabrott. Också den person trion i Finland fick hjälp av och den person som tog emot partiet på 18 kilo narkotika är misstänkta för grovt narkotikabrott.  Förundersökningen lämnas nu till Södra Finlands åklagardistrikt för åtalsprövning.

Meddelanden ändrades den 7 juni 2022 klockan 11: De huvudmisstänkta i förundersökningen är en svensk och två danska medborgare, inte en dansk och två svenska medborgare, som tidigare nämnts i meddelanden.

Brott och utredning Centralkriminalpolisen Nyheter