Förundersökning färdig: Smuggling av marijuana organiserades med krypterade telefoner

31.8.2021 14.45
Nyhet
Poliisin takavarikoimia marihuanaa sisältäviä säkkejä.
Poliisin takavarikoimia marihuanaa sisältäviä säkkejä.

Polisinrättningen i Helsingfors har färdigställt en av förundersökningarna i samband med den stora internationella operationen som behandlades i nyheterna i juni.

I fallet som lämnas till åtalsprövning är det fråga om marijuanasmuggling, som organiserats genom att endast använda krypterade telefoner. I den stora internationella operationen Greenlight fick FBI tillgång till krypterade meddelanden som utbytts av brottslingar som är verksamma i olika länder och lämnande ut uppgifter till myndigheterna i Finland. Utifrån dessa uppgifter har man kommit över en yrkesmässig organisation som smugglar narkotika och som även har en koppling till detta fall.

I förundersökningen som nu slutförts handlar det om marijuanaimport, som endast utgör en liten del av en omfattande helhet.

- Polisinrättningen i Helsingfors avslöjade importen av en stor mängd marijuana i Helsingfors i februari 2021. Narkotikan transporterades med en långtradare till Finland till ett lager i norra Helsingfors. De misstänkta lastade av långtradaren i lagret och gav sig genast iväg för att sprida narkotikan. Polisen grep dem omedelbart då de höll på att överlämna det första marijuanapartiet till en mottagare, berättar undersökningsledaren, kriminalkommissarie Toni Uusikivi.

De misstänkta hade gjort ett misstag i avlastningen av långtradaren och en del av marijuanan som var avsedd för Finland hamnade i Estland. Marijuanapartiet i fråga beslagtogs senare i Estland och långtradarföraren greps i samband med smugglingen av ett annat parti narkotika.

- Totalt beslagtogs drygt 140 kilo marijuana. I gatuhandeln uppgår värdet på en sådan här mängd marijuana uppskattningsvis till nästan tre miljoner euro, säger Uusikivi.

I fallet som gäller marijuanasmugglingen är brottsrubriceringarna grovt narkotikabrott och grovt skjutvapenbrott. Fyra personer misstänks för brott.

Del av en omfattande helhet

Polisinrättningen i Helsingfors undersöker i samarbete med olika polisinrättningar yrkesmässig och organiserad smuggling av olika typer av narkotika från andra länder till Finland och distributionen av narkotikan till mottagare. Organisationen som utövade verksamheteten bestod av flera personer som bodde utomlands och i Finland och hade sina egna uppgifter i anskaffningen, smugglingen, mottagandet och spridningen av narkotikan. Organisationen använde endast krypterade telefoner i sin kommunikation och i kommunikationen använde personerna täcknamn för att hållas anonyma.

- Utredningen i anknytning till organisationen fortsätter fortfarande aktivt. Det här var endast en del av helheten i fråga. Vi informerar senare om den mer omfattande helheten, säger Uusikivi.
 

Fallet som nu undersöks är en del av en stor internationell operation om vilken det informerades i juni: Finsk polis med i en internationell jätteoperation – finska myndigheter har gjort nästan 100 gripanden

Brott och utredning Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors
Polisinrättningen i Helsingfors
brottmål
narkotikabrott