Förundersökning färdig: taxichaufför misstänks för sexualbrott

Utgivningsdatum 17.2.2022 15.20 | Publicerad på svenska 3.3.2022 kl. 13.26
Nyhet

Helsingforspolisen har färdigställt en förundersökning om sexualbrott för vilka en ungefär 40-årig taxichaufför misstänks.

Det rapporterades tidigare om dessa fall i juni och april 2021. Den misstänkte har redan dömts för det första brottet i serien.

Polisen har nu färdigställt förundersökningen om fallen som har sju målsägande. Brottsrubriceringarna är bland annat fem våldtäkter, försök till våldtäkt, frihetsberövande och tvingande till sexuell handling. Dessa misstänkta brott inträffade mellan 2019 och 2021.

Taxichauffören gav kvinnor som rörde sig ensamma skjuts upprepade gånger. Han plockade upp dem på andra ställen än vid taxistolpar. Ofta erbjöd han kvinnorna alkohol eller andra berusningsmedel under färden. Han körde inte åtminstone genast till måladressen, utan körde längs fel rutter eller förde de målsägande till en bostad utanför Helsingfors.

Mannen förgrep sig sexuellt på kvinnorna i bilen eller i bostaden. Han handlade målmedvetet och överlagt. Gärningssättet var liknande i alla fallen.

Ouppklarade fall har återupptagits för utredning

I en del fall fotograferade den misstänkte i smyg de målsägande.

– Vi lyckades identifiera de målsägande, när vi genomsökte IT-utrustning som tagits i beslag från den misstänkte. Dessa fall framskred inte till åtalsprövning, eftersom åtalsrätten för olovlig observation preskriberas på två år, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Jutta Antikainen. 

Under förundersökningen gick polisen igenom ett antal brott som begåtts på ett liknande sätt och där den misstänktes identitet inte var känd. Fallen har återupptagits för utredning. Man kom den misstänkte på spåren med hjälp av kriminaltekniska undersökningar.

Helsingforspolisen rapporterade om det taxichaufförsrelaterade sexualbrottsfenomenet i november 2021. 

Brott och utredning Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors