Förundersökning: Kriminell grupp smugglade kokain till Finland med ett småplan

Utgivningsdatum 22.4.2024 13.00
Nyhet

En kriminell grupp misstänks ha smugglat narkotika till Finland. Narkotikan spreds vidare i huvudstadsregionen och Jyväskylä under 2023. Förundersökningen har blivit färdig och ärendet går vidare till åtalsprövning i slutet av april.

Under förundersökningen har det kommit fram att medlemmar i en internationell organiserad narkotikaorganisation smugglade narkotika till Finland bland annat genom Ungern. Medlemmar i en organiserad kriminell organisation, som är verksam i Finland, misstänks för sin del ha tagit emot, förvarat och spritt narkotikan i Finland. 

– En del av de misstänkta har enligt uppgifter av polisen hört till organisationen Outlaws MC. Enligt förundersökningen skedde förvaringen och förvaltningen av det egentliga narkotikapartiet i Jyväskylä, varifrån narkotikan delades ut i mindre partier i huvudsak till huvudstadsregionen, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Marko Heinonen vid Centralkriminalpolisen.

Outlaws MC är en internationell kriminell organisation och en av de äldsta tillsammans med Hells Angels och Bandidos. Outlaws MC grundades enligt deras egen utsago 1935 i Förenta staterna i delstaten Illinois. Organisationen har spridit sig världen över och den har över 300 avdelningar, varav enligt polisens uppgifter fyra i Finland.

Under förundersökningen häktade polisen 12 personer, varav 7 fortfarande är häktade nu när förundersökningen blivit klar. De brottsmisstänkta är medborgare från Finland, Storbritannien, Sverige, Estland, Förenta staterna och Ungern. 

Amfetamin, marijuana och kokain i beslag

Polisen beslagtog 76,6 kg amfetamin, 7 kg marijuana, 15 kg kokain och 190 150 euro i kontanta pengar från den organiserade kriminella gruppen. Tre personer misstänks för smuggling av kokain. De misstänks ha fört in kokain till Finland med ett småplan. 

Ett småplan.
Kokain smugglades i ett småplan. Foto: Polisen

– Ett småplan landade på flygplatsen i Hyvinge i oktober 2023, och de personer som flög planet misstänks ha smugglat in ett kokainparti på 20 kg, säger Heinonen.

Under förundersökningen har man samarbetat intensivt med Polisinrättningen i Inre Finland. Förundersökningen lämnas till Södra Finlands åklagardistrikt för åtalsprövning i slutet av april.

Kokain.
Kokain märkt med Mercedes Benz logotyp. Foto: Polisen