Förundersökning om införsel av narkotika är färdig – svensk misstänkt gripen i Egypten

Utgivningsdatum 17.4.2024 13.57
Nyhet

Centralkriminalpolisen är färdig med förundersökningen där en svensk man misstänks ha organiserat införsel av över 200 kilo narkotika till Finland. Den misstänkte greps med stöd av en internationell efterlysning i februari i Egypten, varifrån han hämtades till Finland.

Mannen som är född 1983 och som är både svensk och palestinsk medborgare misstänks för sammanlagt 20 grova narkotikabrott i Finland. Efter att han hämtades till Finland häktades han i tingsrätten i Uleåborg misstänkt för brotten i fråga.

Mannen misstänks ha organiserat införsel av narkotika i den brottshelhet som Centralkriminalpolisen utredde i samarbete med flera polisinrättningar under 2023. Om utredningen informerades i februari i år: Polisen misstänker flera personer i en grov narkotikabrottshärva som letts från utlandet – Polisen. Helheten i fråga behandlades vid tingsrätten i Uleåborg under våren. Utredningen av fallet är nu färdig och ärendet lämnas till Norra Finlands åklagardistrikt för åtalsprövning.

– Mannen misstänks ha organiserat omfattande narkotikasmuggling från Sverige till Finland och via olika snabbmeddelandeappar väglett de personer som deltagit i verksamheten. Enligt förundersökningen har han aktivt från utlandet lett och styrt samtliga personer som deltagit i den brottsliga verksamheten, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Jukka Nurmenniemi vid Centralkriminalpolisen.

Enligt förundersökningen misstänker polisen att mannen under 2022 och 2023 organiserat 107 kg amfetamin, 164 kg hasch, 50 kg marijuana, 5 kg kokain och 1 460 tabletter ecstasy till Finland.

Brott och utredning Centralkriminalpolisen Nyheter