Förundersökningen av skottlossningen i Tavastehus i september är färdig – en person misstänks för mordförsök mot polis

Utgivningsdatum 25.2.2022 13.30
Nyhet

Centralkriminalpolisens och Polisinrättningen i Tavastlands förundersökning gällande skottlossningen på Karhuntie i Tavastehus den 24 september 2021 är färdig. Polisen misstänker fortfarande en person för mordförsök mot en polis.

I förundersökningen har polisen utrett de händelser som började då en polispatrull från Polisinrättningen i Tavastland sent på kvällen fredagen den 24 september 2021 fick ett handräckningsuppdrag i ett flervåningshus i Kettumäki i Tavastehus. På gården uppstod en situation där både polisen och den misstänkte använde skjutvapen.

Enligt förundersökningen sköt den misstänkte på nära håll mot polisens huvud. Efter det använde de poliser som deltog i uppdraget sina tjänstevapen för att stoppa den misstänkte. Både polisen och den misstänkte skadades.

Polisen misstänker den person som sköt mot polisen för försök till mord, våldsamt motstånd mot tjänsteman och skjutvapenbrott. En annan person som var på platsen misstänks för skjutvapenbrott.

Åklagaren har utrett polisens vapenanvändning i den här situationen. Utgående från förutredningen beslutade åklagaren att ingen förundersökning kommer att inledas om polisens agerande, eftersom det var fråga om en nödvärnssituation.  

Förundersökningen kommer nu att lämnas till Östra Finlands åklagardistrikt för åtalsprövning. Åklagare i ärendet är distriktåklagare Veera Lamberg. Åtalet ska senast väckas den 25 mars 2022.

Brott och utredning Centralkriminalpolisen Nyheter Polisinrättningen i Tavastland