Förundersökningen färdig: man i tjugoårsåldern sköts i Tranbacka

Utgivningsdatum 7.12.2021 13.04 | Publicerad på svenska 27.12.2021 kl. 15.28
Nyhet

Helsingforspolisen har fått klar förundersökningen om ett misstänkt mordförsök i Tranbacka tisdagen den 5 oktober 2021. Tranbacka hör till stadsdelen Mellungsbacka.

Nödcentralen tog emot flera anmälningar om suspekta händelser i trakten av Tranbärsgränden och Tranbärsstigen på eftermiddagen den 5 oktober. I området hade bland annat hörts skottlossning. Tidpunkten var cirka klockan 12.30.

Den polispatrull som anlände till platsen fann en cirka 20-årig skottskadad man i lekparken. Han hade ett skottsår och andra lindrigare skador i kroppen. Flera polispatruller kallades till platsen. 

– I förundersökningen har det framkommit att målsäganden promenerade i Tranbackaområdet när två män anföll honom. Flera skott hade avlossats mot offret och han hade även stuckits med eggvapen. Av skotten hade ett träffat offret, och utredningen visade att åtminstone en utomstående person hade befunnit sig i farozonen, berättar kriminalinspektör Jari Koski.

Händelseförlopp

Polisen misstänker att offret attackerades av två män, 24 och 25 år gamla. Målsäganden fick en livshotande skada.  Han fördes senare till sjukhus för vård.

Det uppdagades i förundersökningen att de misstänkta trängde sig in i två utomstående personers hem cirka en halv timme före skjutningen. Männen är misstänkta för att ha hotat den ena invånaren med ett skjutvapen.

– Vi misstänker att männen sökte offret i bostaden. Man förstärkte sitt letande efter offret genom att hota utomstående med vapen, säger kriminalinspektör Koski.

En av de misstänkta hade misshandlat offret cirka en vecka tidigare

Efter mordförsöket grep polisen snabbt 14 personer, som man misstänkte hade koppling till händelserna. Det visade sig snabbt att dessa inte hade något att göra med det misstänkta mordförsöket.

–  I samband med gripandena beslagtog polisen bland dessa personer en kniv, en skottsäker väst, kommandoluvor, marijuana och ecstasytabletter, berättar kriminalinspektör Koski.

Senare grep polisen de två misstänkta männen i tjugoårsåldern. I förundersökningen framkom att det finns orsak att misstänka dem för mordförsök. Av dem beslagtogs en 22-kalibrig pistol.

Fallet utreddes som försök till mord och dessutom som grovt hemfridsbrott, skjutvapenbrott, vållande av fara och olaga hot.

Till helheten hör även en misshandel som inträffade den 30 september 2021. Den ene mordmisstänkte mannen misstänks ha misshandlat målsäganden i köpcentret i Gårdsbacka. Målsäganden blev slagen med bland annat en teleskopbatong. Polisen beslagtog föremålet.

Helheten lämnas till åtalsprövning senast onsdagen den 8 december.

Brott och utredning Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors