Grundstenen till huvudpolisstationen lades, försöket med ett digitalt resedokument inleddes och många olika slags polisuppdrag satte sin prägel på förra veckan i Östra Nyland

Utgivningsdatum 5.9.2023 14.51 | Publicerad på svenska 8.9.2023 kl. 13.24
Nyhet

Grundstenen till Östra Nylands polisinrättnings nya huvudpolisstation lades i Ånäs i Vanda den 29.8. Som vanligt fanns det gott om polisuppdrag i vårt område och det är nu också möjligt att registrera sig som användare av ett nytt digitalt resedokument i Vanda.

Grundstenen till huvudpolisstationen lades i Ånäs i Vanda

Grundstenen till Östra Nylands polisinrättnings nya huvudpolisstation lades i Ånäs i Vanda den 29.8. Vid murningsceremonin deltog förutom polisinrättningens ledning även inrikesminister Mari Rantanen. Den nya huvudpolisstationen färdigställs och tas i drift i två faser nästa år. Byggandet av polisfängelset beräknas vara klart i enlighet med tidtabellen i början av mars 2024. Enligt målsättningen ska byggandet av huvudpolisstationen vara klart i augusti 2024. Efter inrednings- och utrustningsfasen kommer huvudpolisstationen som helhet att tas i bruk i slutet av 2024. Byggarbetet inleddes i augusti 2022. Planeringen av polishuset följer det förnyade polishuskonceptet. Byggherre är Senatfastigheter och SRV ansvarar för entreprenaden. 

Den nya huvudpolisstationen stöder polisens moderna verksamhetsförutsättningar

Samtliga polistjänster i området ska koncentreras till den nya huvudpolisstationen för polisinrättningen i Östra Nyland, såsom tillståndstjänstens kundtjänst, mottagandet av brottsanmälningar, hittegods, förhör och möten med polisens kunder. Moderna arbetsutrymmen bland annat för funktioner inom övervaknings- och alarmsektorn samt ordentliga fordons- och förvaringsutrymmen och moderna polisfängelselokaler skapar utmärkta arbetsförhållanden för personalen. Polisinrättningen får tillgång till hälsosamma och säkra lokaler som stöder polisens verksamhet och välbefinnandet hos dem som använder lokalerna. 

– Vid polisinrättningen har vi varit mycket nöjda med byggprojektets snabba framskridande och informationen om dess olika skeden. Eftersom de nuvarande lokalerna i Vanda polisfängelse närmar sig slutet av sin livslängd ser vi fram emot att polisfängelset kan flytta in i nya, hälsosäkra och ändamålsenliga lokaler på Ånäs campus våren 2024. Arrangemangen för personalparkeringen på området utreds fortfarande, konstaterar polischef Ilkka Koskimäki.

Fram till dess att de nya lokalerna tas i bruk fortsätter verksamheten vid Östra Nylands polisstation normalt vid verksamhetsställena i Vanda på Banvägen, Fraktvägen och Konvaljvägen.

Du kan registrera dig som användare av ett digitalt resedokument hos tillståndstjänsterna i Vanda

Finländarna de första i världen som får möjligheten att testa ett digitalt resedokument. Förra veckan erbjöd Gränsbevakningsväsendet passagerare på Finnairs flyg till Storbritannien möjligheten att testa det digitala resedokumentet DTC (Digital Travel Credentials) veterligen för första gången i världen vid gränskontrollen på Helsingfors-Vanda flygplats. Det digitala resedokumentet kan testas på Helsingfors-Vanda flygplats fram till slutet av februari 2024.
Du kan registrera dig som användare av DTC vid polisens serviceställen för tillståndstjänster i Dickursby eller på Helsingfors-Vanda flygplats genom att följa anvisningarna på Gränsbevakningsväsendets webbplats.

Fortfarande gott om larmuppdrag under veckoslutet

I Östra Nyland var veckoslutet hektiskt för polisen, vilket också återspeglas i antalet larmuppdrag. Från fredag kväll till söndag kväll utförde polisen totalt cirka 800 larmuppdrag. Polisen var bland annat sysselsatt med olika sökuppdrag och trafikrelaterade uppdrag. 

– Bland uppdragen under veckoslutet förekom tyvärr en del uppdrag rel
aterade till skydd av individen som hänförde sig till självskadebeteende. Vi har sett en ökning av antalet uppdrag av den här typen bland polisens uppdrag. Det psykiska illamåendet syns starkt i polisens vardag och liknande budskap har kommit från andra myndigheter. Situationerna är ofta utmanande uppdrag som involverar flera patruller och som binder polisens resurser även för en lång tid, sammanfattar kommissarie Tomi Salosyrjä.

Flykten för föraren av en personbil tog slut mot en stolpe

I Vanda flydde föraren av en personbil från polisen, men hens körning slutade mot en stolpe. Ingen skadades allvarligt i situationen, men en berusad förares agerande kan alltid utgöra en betydande fara för den övriga trafiken. 

– Personer som misstänks för rattfylleri påträffas ofta i samband med utkörningar när utomstående personer rapporterar om saken till nödcentralen. En polispatrull ger sig iväg omedelbart för att sköta dylika uppdrag, berättar kommissarie Salosyrjä. 
I helgen påträffade polisen inte mindre än 12 förare som körde utan körrätt. Dessutom misstänks nio förare för att ha gjort sig skyldiga till rattfylleri, två till grovt rattfylleri och sex förare till likgiltighet i trafiken. Berusade förare påträffades i trafiken i såväl i Kervo, Vanda, Nurmijärvi som Borgå. 

Person som rånat en butik blev fast tack vare gott samarbete mellan polispatrullerna i Hyvinge 

På lördagskvällen den 2.9 mottog en polispatrull ett meddelande om att en butik i Hyvinge blivit rånad. En person som arbetade i butikens kassa berättade för patrullen som anlände till platsen att mannen som begick rånet hade försökt köpa longdrink bara 15 minuter tidigare, men han hade inte pengar att betala för sina inköp. Mannen hade återvänt till affären, lagt en tom varukorg på kassabandet och krävt att försäljaren ska lägga pengar och cigaretter i den. För att göra rånet effektivare hade han visat säljaren en stor, smutsig kniv som han hade haft med sig. Bytet bestod av tre stora paket cigarretter och mindre än 200 euro i 5 och 10 eurosedlar.

En annan polispatrull hade bara en stund tidigare i samband med ett annat uppdrag besökt en lägenhet i närheten av butiken där det funnits en person som stämde överens med rånarens signalelement. I samband med besöket hade polisen sett en kniv i lägenheten som stämde överens med beskrivningen av kniven som användes vid rånet. Båda polispatrullerna återvände snabbt till lägenheten, men påträffade inte den misstänkte där längre. Efter att ha avlägsnat sig från lägenheten såg den ena patruller på gatan en man som stämde överens med rånarens signalelement.  I samband med en kontroll påträffades hos mannen en summa pengar i 5 och 10 eurosedlar som stämde överens med rånbytet och ett par paket cigarretter. Rånbytet återlämnades till butiken. Mannen omhändertogs av polisen och misstänks för grovt rå
 

Brott och utredning Nyheter Polisinrättningen i Östra Nyland Tillståndtjänst Trafik Övervakning och larmverksamhet