Helsingforspolisens veckoslut: misstänkt brott mot liv, försök till dråp och två fall av grov misshandel

Utgivningsdatum 4.10.2021 15.24 | Publicerad på svenska 1.11.2021 kl. 15.10
Nyhet

Helsingforspolisen utreder fyra separata våldsfall som inträffade mellan fredagen den 1 oktober och söndagen den 3 oktober.

Veckoslutet var mycket livligt för Helsingforspolisens våldsbrottsutredning. Förundersökningar görs bland annat för ett misstänkt brott mot liv som inträffade i en privat lägenhet på Degerö, skottlossning i Havs-Rastböle, försök till dråp i Berghäll och grov misshandel i Malm.

– Det verkar som om allt fler våldshandlingar har en koppling till narkotika och narkotikahandel. Polisen får bara kännedom om de allvarligaste fallen. Ofta är parterna inte särskilt villiga att reda ut det som har hänt med polisen, säger kriminalinspektör Jari Koski.

Misstänkt brott mot liv på Degerö på söndagen

På eftermiddagen den 3 oktober kontrollerade polisen en privat lägenhet på Degerö i Helsingfors. Besöket gjordes på grund av en anmälan till nödcentralen. Enligt grannarna hade det på morgonen hörts rop på hjälp från lägenheten.

I lägenheten hittades en död man som misstänks ha blivit offer för ett brott mot liv.

– En förundersökning har inletts i fallet och vi försöker utreda händelsernas förlopp med hjälp av brottsplatsundersökningen och förhör, säger kriminalinspektör Jari Koski.
Fallet utreds som dråp. Ingen har gripits på grund av brottet. Mer information om fallet lämnas under undersökningens gång.   

Gräl mellan två män ledde till försök till dråp i Berghäll på lördagen

Helsingforspolisen misstänker att en man i 30-årsåldern knivhögg en man i 35-årsåldern på Tredje linjen i början av lördagskvällen den 2 oktober.

Strax efter klockan sex på kvällen fick nödcentralen en anmälan om att någon blivit knivhuggen vid korsningen mellan Tredje linjen och Helsingegatan. Offret hade knivhuggits flera gånger i överkroppen. Offret fick allvarliga skärsår och sticksår på grund av eggvapnet.

Polisen fick snabbt tag i den misstänkta på Alpgatan nära gärningsplatsen.

– Utifrån förundersökningen verkar det som om parterna kände varandra och hade börjat gräla om gemensamma ärenden, berättar kriminalinspektör Jari Koski.
Polisen fortsätter att utreda fallet bland annat genom förhör.

Man sköts i benet i Havs-Rastböle på fredagskvällen

Polisen misstänker att en hittills okänd person sköt en cirka 25-årig man i benet på en innergård på Stagvägen den 1 oktober. 

Klockan 21.40 på kvällen fick nödcentralen flera anmälningar om att skottlossning hörts från Stagvägen 7. Samtidigt ringde offrets vän till nödnumret och berättade att offret blivit skjuten i vristen.

Enligt polisens preliminära utredningar hade målsäganden varit ute och rökt när två personer som den målsägande kände hade kommit till platsen. En av dem hade bett offret ge en cigarett, vilket offret vägrade att göra. Detta resulterade i ett gräl mellan offret och den misstänkte. Grälet eskalerade till ett slagsmål.

Den misstänkte avlägsnade sig ungefär 15 meter från platsen. Männen fortsatte att skrika åt varandra. Plötsligt tog den misstänkte fram ett vapen och sköt flera skott mot målsäganden. Ett av skotten träffade offret i vristen.

– Målsäganden har varit relativt ovillig att redogöra för händelsernas gång för polisen. Polisen utreder den misstänkte skyttens identitet, säger kriminalinspektör Jari Koski.
Fallet utreds som grov misshandel och skjutvapenbrott. Trots att förundersökningen endast har påbörjats, är det möjligt att motivet till skottlossningen har att göra med narkotikahandel. Detta kommer dock att klargöras först då förundersökningen framskrider.

Man knivhöggs mitt under flytt i Malm på söndagen

På söndagen den 3 oktober förmedlade nödcentralen ett uppdrag till polisen enligt vilken en knivhuggning inträffat på Tyynelägränden i Övre Malm. En 36-årig man som blivit offer för knivhuggning påträffades på platsen. Han hade ett långt skärsår på överkroppen.

Enligt ögonvittnen hade det flyttats i en lägenhet på Tyynelägränden. Offret hade varit med och burit saker. 

– Vid något tillfälle hade en bil med män kommit till platsen. En av männen misstänks av en hittills okänd anledning ha knivhuggit offret i lägenheten, säger kriminalinspektör Jari Koski.
Knivhuggaren och resten av sällskapet lämnade platsen. Offret fördes till sjukhus för vård.

Fallet undersöks som ett fall av grov misshandel. Förundersökningen är fortfarande i sin början och det finns inget mer att informera om fallet för närvarande.

Polisen sysselsattes under veckoslutet också av bland annat fall av våld i nära relationer

För våldsbrottsutredningen var veckoslutet även i övrigt relativt hektiskt. Brottsutredarna sysselsattes bland annat av flera misstänkta fall av våld i nära relationer och sexualbrott.

Till exempel inträffade på natten mellan fredag och lördag ett fall av våld i nära relation som undersöks under brottsrubriceringen grov misshandel. En man i 45-årsåldern misstänks ha misshandlat en ca 30-årig kvinna genom att slå, sparka och strypa henne så att hon blev medvetslös flera gånger.

Kvinnan hittades på morgonen liggande i trappuppgången och en utomstående person anmälde detta till nödcentralen.

Brott och utredning Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors