Julveckan i Östra Nyland förlöpte lugnt även i trafiken

Utgivningsdatum 27.12.2022 14.50 | Publicerad på svenska 30.12.2022 kl. 14.58
Nyhet

Ur polisens synvinkel förlöpte förra veckan, och särskilt julhelgen, lugnare än en vanlig helg.

Antalet uppdrag på vinternivå

Förra veckan låg arbetsuppdragen på en vinternivå i Östra Nyland. Under veckan utfördes omkring 1600 olika polisuppdrag. Antalet hemutryckningar ökade något. Under veckan utfördes nästan 151 hemutryckningar.

Enligt kommissarie Harri Vihola och kriminalkommissarie Jere Pääkkönen, som fungerade som allmänna ledare under julhelgen, förlöpte julhelgen ganska lugnt och det gick överlag lite lugnare till än under en vanlig helg.

Antalet rattfyllerister som påträffades i trafiken var också något mindre förra veckan, ett tjugotal.

Inga allvarliga olyckor i jultrafiken

Som vanligt övervakade polisen i Östra Nyland jultrafiken i båda riktningarna på huvudvägarna i polisinrättningens område. 

– Trafiken löpte mycket lugnt i polisinrättningens område. På grund av de varierande och delvis utmanande körförhållandena inträffade små plåtkollisioner, avkörningar och påkörningar bakifrån, men lyckligtvis undveks större olyckor, berättar överkommissarie Timo Leppälä.

Tjuv greps med hjälp av polishundens utmärkta spårsinne

På natten mot dagen före julafton mottog polisens patrull ett uppdrag till stadsdelen Kirjavantolppa i Hyvinge, där det enligt anmälan hade skett ett inbrott på en byggplats för ett egnahemshus.

– Patrullen använde en hund för att spåra upp den misstänkta gärningsmannen som snabbt påträffades i den närliggande skogen där han gömde sig under en gran. Den misstänkte gärningsmannen hade en ryggsäck i vilken hittades egendom som misstänks ha stulits från byggarbetsplatsen, berättar kriminalkommissarie Krista Vallila.

– Den misstänkte greps misstänkt för stöldbrott och fördes till polisfängelset i Hyvinge. Han har vid förhör erkänt sig skyldig till det aktuella brottet, fortsätter Vallila.

Tjuvar for iväg med värdefull arbetsmaskin

I slutet av november for tjuvar iväg med en värdefull motorarbetsmaskin i Lovisa. Gärningen hade spelats in på en övervakningskamera på gärningsplatsen.

– De misstänkta spårades med hjälp av inspelningarna och polisens egna utredningsmetoder och nu har tre personer häktats i det här brottmålet, som utreds som grov stöld och penningtvätt. Den sista av dem häktades 23.12.2022, säger Vallila.

Förundersökningen av brottshelhet inne på slutrakan

Utredningen av den egendomsbrottsenhet som utreds av polisen i Östra Nyland är inne på slutrakan, varefter den överförs till åklagaren för åtalsprövning.

– Händelserna ägde rum i medlet av december i Isokytö i Träskända. Två personer misstänks bland annat för att ha begått bruksstöld av ett motorfordon, berättar kriminalkommissarie Krista Vallila.

En polishundpatrull kom de misstänkta gärningsmännen på spåret och de påträffades vid tågstationen i Haarajoki. En paketbil som de misstänkta stulit tidigare från Satakunnankatu hittades övergiven i närheten.

– Vid en genomsökning av paketbilen påträffade polisen bland annat ett antal verktyg, elkablar och elverktyg som misstänks ha stulits. De två greps och hamnade i Hyvinge polisfängelse misstänkta för de ovan nämnda stöldbrotten, fortsätter Vallila.

Polisen kommer att övervaka ordningen under nyåret

Polisen kommer att trygga och övervaka ordningen under nyåret Övervakningen kommer särskilt att inriktas på platser där människor samlas.

– Polisen kommer att fästa uppmärksamhet vid medborgarnas användning av fyrverkeripjäser och vid behov ingripa i det. Fyrverkeripjäser får användas endast mellan klockan 18.00 och 02. Vid hantering av fyrverkeripjäser ska säkerhetsavstånd iakttas och man ska se till att fyrverkeripjäserna avfyras i en säker riktning. Undvik att vara i närheten av byggnader. Under årens lopp har många familjer förlorat sina hem till följd av eldsvådor som fått sin början av fyrverkeripjäser.  Vi rekommenderar att använda skyddsglasögon. Det spelar inte någon stor roll hur man ser ut jämfört med att man bevarar synen i händelse av en farlig situation, påminner kommissarie Kimmo Klemetti.

– Polisen uppmanar också föräldrar att vara uppmärksamma på att deras barn firar nyåret på ett säkert sätt. Med detta avser vi inte bara säker användning av fyrverkeripjäser utan också övervakning av användningen av alkohol, fortsätter Klemetti.

Polisen i Östra Nyland önskar alla ett tryggt nytt år 2023!
 

Brott och utredning Nyheter Polisinrättningen i Östra Nyland Trafik Övervakning och larmverksamhet