Kortlösa förare, fortkörning, misshandel och hemutryckningar i Östra Nyland

Utgivningsdatum 25.10.2022 16.08 | Publicerad på svenska 8.11.2022 kl. 14.45
Nyhet

Kortlösa förare, fortkörning, misshandel och hemutryckningar i området för polisinrättningen i Östra Nyland. Dessutom övervakade polisen restaurangernas verksamhet under helgen.

Kortlösa förare och överhastigheter

Förra veckan påträffade patrullerna inom trafikpolissektorn minst åtta förare som saknade giltigt körkort. Ytterligare påträffade polisen några förare, som misstänks ha gjort sig skyldiga till allvarlig likgiltighet gentemot trafiksäkerheten och sex förare som misstänks ha gjort sig skyldiga till grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Förarens hastighet uppmättes till 142 km/h i ett område där hastighetsbegränsningen är 80 km/h.

– Under en mopedträff som ordnades i polisinrättningens område beslagtog polisen dessutom flera mopedförares registreringsskyltar på grund av odugligheter som observerades hos mopederna och på grund av trimning, berättar kommissarie Katri Lehti.

Vägkontroller tillsammans med besiktningsmän

I går genomfördes ett femtiotal vägkontroller på Riksväg 4 i Mäntsälä tillsammans med besiktningsmän. I samband med dem kontrollerades funktionen hos bromssystemen i tunga fordon bland annat med en bromsdynamometer. 

– I samband med kontrollerna observerades även andra brister i fordonen, bland annat i säkringar och färdskrivare. Ett inhemskt företags körning avbröts på grund av brister i vändskivans skick, fortsätter Lehti.

Restaurangövervakning i polisinrättningens område

Polisen övervakade verksamheten i restauranger i vårt område under förra helgen. Polisen inspekterade situationen för restauranger som har verksamhet i bland annat Träskända, Hyvinge, Kervo, Vanda och Tusby. Förutom polisen deltog också personal från regionförvaltningsverket i övervakningen.

– Vi inspekterade 49 restauranger under helgen och de flesta restaurangerna hade allt i ordning. Brister konstaterades främst när det gällde att hitta de serveringstillstånd och egenkontrollpapper samt serveringspass som krävs. Vi gav några anmärkningar om dessa och anvisningar om hur allt kan ställas i ordning, berättar kommissarie Juha Juurinen.

I samband med övervakningen genomförde vi också utlänningsövervakning riktad mot restauranganställda. Övervakningen ledde inte till några anmärkningar, fortsätter Juurinen.

Höstvädret påverkade inte antalet polisuppdrag i östra Nyland.

Polisen hade återigen en bråd vecka inom övervaknings- och alarmfunktioner med lite över 1900 olika polisuppdrag. Merparten av uppdragen, knappt 900, utfördes under veckoslutet. De svala dagarna och kyliga nätterna i början av hösten har överraskande lite medverkat till att minska polisens uppdragsmängder. 


 – Veckoslutsnätterna var sedvanligt livliga och uppdragen handlade till största delen om misshandel, rattfylleri, berusade, störande beteende och hemutryckningar. Det totala antalet hemutryckningar under förra veckan var 135, av dem inföll 65 under veckoslutet. I övrigt handlade uppdragen under hela veckan till stor del om egendomsfall, utförande av handräckning, sökande efter efterlysta personer, trafikrelaterade uppdrag och övervakning av allmänna platser, berättar kommissarie Jarmo Ojala.

I och med höstens ankomst är ungdomar mer i rörelse och även inbördes bråk bland dem har ökat igen, polisen samarbetar intensivt med kommunernas och städernas ungdomstjänster och andra aktörer för att förebygga situationer där bråk uppstår.

– Under förra veckan registrerades totalt 77 misshandelsbrott hos polisen i Östra Nyland, varav 35 inträffade på offentliga platser och 44 på privata platser. Under veckan registrerades sju rånbrott, fortsätter Ojala.

Antalet uppdrag som hänför sig till skydd av individen har varit fortsatt högt och polisen utför många inspektioner i lägenheter när anhöriga är oroliga för sina närstående. Människors psykiska problem och illamående återspeglas tydligt i polisuppdragen.

Katalysator- och tobakstjuvar i Lovisa

Under natten mellan fredag och lördag stals katalysatorerna från två personbilar som stod parkerade på Ramsayvägen i Lovisa. Dessutom bröt sig tjuvar in på en bensinstation i Lovisa under samma natt. Tjuvarna for iväg med en ansenlig mängd tobaksprodukter. Båda fallen utreds som stöld.

Rattfyllerister i Borgå, Sibbo och Askola

Under helgen påträffade polisens patruller flera förare i trafiken som misstänks ha gjort sig skyldiga till rattfylleri.

- Berusade förare påträffades i Borgå, Sibbo och Askola. I ett fall som inträffade på Oljevägen i Borgå i söndags misstänks föraren ha kört av vägen berusad, och därför är hen också misstänkt för att ha äventyrat trafiksäkerheten, berättar kriminalkommissarie Freddie Cederlund.

Samma inträffade på söndagen i Sibbo, där en berusad förare misstänks ha kört i hög hastighet in i en korsning, kört av vägen och hamnat på taket, fortsätter Cederlund.
 

Brott och utredning Nyheter Polisinrättningen i Östra Nyland Tillståndtjänst Trafik Övervakning och larmverksamhet