Krockar och avkörningar, vapenuppdrag och våldshandlingar i Östra Nyland

Utgivningsdatum 9.4.2024 12.57 | Publicerad på svenska 15.4.2024 kl. 14.16
Nyhet

Förra veckan förekom kollisioner och avkörningar, skjutvapen och våldshandlingar bland polisens uppdrag. Dessutom ber polisen om observationer av ögonvittnen om våldsamheterna i Rantapuisto i Träskända måndagen den 8.4 niotiden på kvällen.

 

Allvarlig våldshandling i Träskända

En allvarlig våldshandling inträffade i Träskända på kvällen den 8.4.2024 där offret fick skador som krävde sjukhusvård. 

Polisen tog emot uppdraget till målet cirka klockan 20.44. Enligt en anmälan som nödcentralen tog emot hade en person blivit knivhuggen. – När patrullen anlände till platsen gavs offret första hjälpen på plats, varefter hen transporterades till sjukhus för vård.

Polisen ber om eventuella ögonvittnesobservationer om det inträffade och personen som avlägsnade sig från platsen. Informationen ombeds skickas till polisens e-postadress rikostorjunta.jarvenpaa.ita-uusimaa@poliisi.fi.

Polisen utreder våldshandling på tågstation

Polisen i Östra Nyland utreder en våldshandling som ägde rum den 8.4.2024 på en tågstation i Vanda. 

– Polisen mottog ett uppdrag till tågstationen på flygplatsen om en våldshandling som inträffade omkring klockan 18.00. Det fanns flera polispatruller och en akutvårdsenhet på plats vid målet, berättar kriminalkommissarie Henri Karjalainen.

– Förundersökningen av fallet är ännu i ett tidigt skede och polisen har för närvarande ingen ytterligare information om det inträffade, fortsätter Karjalainen.

Föraren stannade för att hjälpa – tjuvar for iväg med bilen

Lördagen den 6.4.2024 mottog polisen ett uppdrag till Dickursbyvägen i Vanda, där en person enligt anmälan hade stannat sin bil vid en busshållplats för att hjälpa två personer som hade signalerat efter hjälp. 

– Under tiden som kvinnan hade hjälpt de personer som signalerat om hjälp att flytta en cykel till deras bil, hade en person stigit in i kvinnans bil som stod med motorn igång och gasat iväg från platsen längs Pyrolavägen i nordlig riktning, säger kriminalkommissarie Henri Karjalainen.

– Den stulna bilen påträffades i trafiken samma kväll vid 20.25-tiden på Maratonvägen i Vanda, där den kom körande mot en polispatrull. Föraren hamnade i polisens förvar misstänkt för bruksstöld av motordrivet fortskaffningsmedel. Hen hade inte heller giltig körrätt, berättar Karjalainen.

Polisen uppmanar alla att vara uppmärksamma även i sådana här fall och inte lämna bilen, ens 
för en kort stund medan den går på tomgång

Polisen grep personer som misstänks för knivhuggning i Gammelbacka

Polisen grep de två personerna som misstänks för en knivhuggning som inträffade på gården framför ett flervåningshus på Sältingsvägen i Gammelbacka den 31.3.2024. I fallet misstänks offret ha fått allvarliga skador till följd av grovt våld.

– Östra Nylands tingsrätt häktade duon på polisens begäran vecka 14. Fallet utreds som dråpförsök och åtal i fallet ska väckas i början av juni 2024, berättar kriminalkommissarie Freddie Cederlund.

Snöfall störde trafiken – flera krockar och avkörningar

Snöfallet förra fredagen störde trafiken och det inträffade flera krockar och avkörningar i polisinrättningens område. I övrigt var det lugnt i trafiken förra veckan med tanke på årstiden. Endast ett fåtal förare som misstänks för grov fortkörning haffades av polisen.

Dragracingtävlingar kunde förhindras i Vanda

Ett säkert vårtecken är att dragracingtävlingar kommer igång. Flera förare hade på veckoslutet samlats på den traditionella platsen på Katrinavägen i Vanda för att ordna dragrace.

– I och med att patruller från trafikpolissektorn var på plats stannade anordnandet av en tävling vid ett försök, berättar kommissarie Katri Lehti.

Skjutvapen syntes under uppdrag

Förra veckan låg antalet uppdrag inom området för Polisinrättningen i Östra Nyland på en normal nivå för årstiden. Sammanlagt utfördes 1664 olika polisuppdrag.

– Under veckoslutet beslagtog polisen bland annat skjutvapen, utrustning och sprängämnen i samband med larmuppdrag. Till exempel beslagtogs två stormgevär och patroner i en privatbostad i västra Vanda på fredagen. På natten mellan fredag och lördag grep polisen en man som hade somnat i en bil i Gladas i Vanda, från mannens besittning beslagtogs skjutvapenpatroner, elsprängkapslar och en liten mängd plastsprängmedel, berättar kommissarie Jukka Kalliomäki.

– Under natten mellan lördag och söndag mottog polisen ett uppdrag där en kvinna hotade ungdomar med en pistol i Lejle i Vanda. Den misstänkte greps i en närliggande privatbostad. Vapnet visade sig vara ett gasvapen, fortsätter Kalliomäki.

Samma natt mottog polisen ett uppdrag  till Träskända där de misstänkta stal bränsle från en lastbil. När polisen anlände till målet försökte de misstänkta fly från platsen och krockade med en polisbil. En annan polisbil lyckades tränga sig framför den flyende bilen och polisen grep två personer misstänkta för stöld från bilen.

Utöver de ovan nämnda händelserna handlade uppdragen även om misshandelsfall och rån.
 

 

Brott och utredning Nyheter Polisinrättningen i Östra Nyland Trafik Övervakning och larmverksamhet