Misstänkta kom över klockor till ett värde av över 400 000 euro

Utgivningsdatum 12.8.2022 13.09 | Publicerad på svenska 6.9.2022 kl. 14.53
Nyhet

Polisinrättningen i Helsingfors utreder ett misstänkt grovt bedrägeri, där man genom att vilseleda målsäganden lyckades komma över fyra Rolex-klockor. Klockorna är värda cirka 440 000 euro. Det misstänkta brottet skedde i april 2022.

De misstänkta hade varit i kontakt med målsäganden, som förmedlar värdeklockor. De misstänkta och målsäganden kom överens om ett möte på en restaurang i Helsingfors. Affären skulle göras upp i form av en bitcoin-överföring. 

– De misstänkta för brottet vilseledde målsäganden så, att han trodde sig ha fått betalt och överlät klockorna till dessa så kallade köpare. De misstänkta utnyttjade en funktionalitet som ingår i blockkedjan för virtuella valutor vid bedrägeriet, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Teemu Haapala.

Personerna hade gjort en affär om en Rolex-klocka med samma säljare i mars. Betalningen gjordes även då i bitcoin, och affären gick som planerat.

Polisen grep två personer misstänkta för brottet på Helsingfors-Vanda flygplats den 8 april 2022. De misstänkta har varit häktade under förundersökningen. Förundersökningen pågår dock fortfarande, eftersom inte alla misstänkta har påträffats.

Polisen lyckades beslagta två av de klockor som kommits över i brottet och återlämna dem till målsäganden. I förundersökningen kunde man också beslagta vinning av brott i två olika virtuella valutor till ett sammanlagt värde av cirka 136 000 euro.

– Vi vill påminna om att man i all handel ska se till att betalningen har kommit fram. Likaså bör köparen kontrollera egenskaperna hos den produkt som köps. Ju mer värdefull egendom det är frågan om, desto mer noggrant måste parterna försäkra sig om att avtalet följs, konstaterar undersökningsledaren Haapala.

Helsingforspolisen samarbetade vid förundersökningen med andra polisenheter och polismyndigheter i olika EU-länder.

Förundersökningen har lämnats till åtalsprövning för de två misstänktas del som är häktade.

Brott och utredning Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors