Några fall av stölder utöver misshandel och brott i trafiken

Utgivningsdatum 20.11.2023 15.19
Nyhet

Rattfyllerister och våldsbrott orsakade en stor del av uppdragen, men i sin helhet förflöt veckoslutet normalt. Polisen i Österbotten tog hand om sammanlagt 532 uppdrag under helgen. Totalt hölls 20 personer frihetsberövade på polislagsgrunder och 17 personer greps på strafflagsgrunder.

Fall av rattfylleri och misshandel sysselsatte polisen under helgen, utöver några stölder av cyklar och bränsle.

Brott i trafiken

Som under en normal helg, fick polisen fall av rattfylleri från olika delar av Österbotten till utredning. Under helgen upptäcktes 20 misstänkta fall av rattfylleri, varav det i 11 fall handlade om grovt rattfylleri. I sju av fallen misstänks föraren ha kört under påverkan av droger. Två anmälningar gällande grovt äventyrande av trafiksäkerheten gjordes.

På lördagskvällen, misstänks en man för att ha gjort sig skyldig till grovt äventyrande av trafiken i Seinäjoki. Mannen körde en personbil i en hastighet av 157 km/h på Pohjan valtaväylä, där den högsta tillåtna hastigheten är 100 km/h.

I Jakobstad misstänks en man för att ha gjort sig skyldig till grovt rattfylleri och grovt äventyrande av trafiksäkerheten på lördagskvällen. Mannen körde en personbil i Jakobstad centrum under påverkan av alkohol, och förorsakade flera konkreta farosituationer i trafiken bland annat genom att kollidera med en parkerad bil. Mannen greps och blåste efter körningen 1,05 mg/L i alkometern.

I Sundom i Vasa, körde en personbil av vägen på söndagsmorgonen. Två ungdomar hade hamnat i diket, men tagit sig hem på egen hand. Tack vare polispatrullens insats kunde de hittas och deras andel i själva händelsen är under utredning. Brottsbenämningarna i ärendet är bland annat grovt rattfylleri och äventyrande av trafiksäkerheten.

En man misstänks för att ha gjort sig skyldig till grovt rattfylleri på fredagskvällen i Perho. Mannen hade kört med personbil till butiken utan giltigt körkort och blåste efter körningen 1,11 mg/L i polisens alkometer.

Antalet viltolyckor under veckoslutet var två stycken. I båda fallen var det fråga om älgkrockar.

Helgens fall av misshandel

Till polisen rapporterades under helgen 11 brottsanmälningar gällande fall av misshandel av varierande grad, varav fem fall hade ägt rum på privata platser. De övriga fallen av misshandel hade främst skett på offentliga platser eller i närheten av restauranger.

I övervakningen avslöjades dessutom 13 brott relaterade till bruk av narkotika

Brotten handlade främst om bruk, innehav samt om att föra ett fordon under påverkan av droger. Flest fall förekom i Vasa och Seinäjoki.

Till polisen rapporterades fyra fall av stöld under helgen

Några unga män hade på lördagskvällen stulit bränsle från en lastbilstank i Kronoby. Gärningsmännen flydde i en bil, men greps tack vare uppmärksamma bybor. I bilen hittades bränslekanistrar och en elektrisk pump. Fyra män har gripits misstänkta för brottet. Bilens förare hade körförbud, och i förarens bostad hittades efter utförd husrannsakan tillbehör för odling av cannabis. Polisen undersöker fallet under brottsrubriceringarna stöld, framförande av fordon utan körrätt och narkotikabrott.

I Vasa misstänks en man för att ha gjort sig skyldig till stöld genom att stjäla en Trek-cykel på fredagskvällen. Mannen hade lämnat en butik på en cykel och blev upptäckt av ett ögonvittne. Ett annat fall av stöld berörde en stulen cykel av märket Giant Trance x 29. Cykeln stals från en bostads gård i Seinäjoki. Den misstänkte är ännu okänd.

Mellersta Österbotten Nyheter Polisinrättningen i Österbotten Södra Österbotten Vasa Österbotten Övervakning och larmverksamhet