När jaktsäsongen börjar fylls skogar, åkrar och sjöar av ljud och rörelse

Utgivningsdatum 17.8.2022 11.05 | Publicerad på svenska 18.8.2022 kl. 12.46
Nyhet
En polis står på klippan och tittar mot havet.

Det nya jaktåret inleddes 1.8.2022 och pågår fram till 31.7.2023. De jaktsäsonger som inleds orsakar ökad rörelse i skogar, på åkrar och på sjöar. Också i trafiken lönar det sig att vara beredd på att möta djur som satts i rörelse av jakten.

Jakt innebär också ljud av skott. De som bor i närheten av jaktområdena är kanske vana vid detta, men det kan komma som en överraskning för dem som just flyttat till området. 

− Det betyder inte alltid att man “bor mitt i skogen”, utan i Västra Nyland kan jaktområdena finnas nära bosättning, säger kommissarie Sami Kari.  

Andjakten börjar 20 augusti – polisen övervakar på land, till havs och i luften

Under jaktåret börjar jakttiderna för olika viltarter stegvis. Den första tidpunkten som samlade ett större antal jägare inföll 10 augusti, då den allt populärare duvjakten började. Den duvart som jagas i Finland är ringduva. Samtidigt fick man börja jaga bland annat kanadagäss på åkrar.

I hela landet inleds andjakten 20 augusti klockan 12. Jaktpoliserna vid polisinrättningen i Västra Nyland utövar övervakning under andjaktsäsongens öppningshelg på olika håll i området. 

− Utöver patrullering med bil, till fots och med båt kan också polisens drönare användas för övervakning, upplyser Kari. 

Förutom under det inledande veckoslutet övervakas jakten under hela jaktåret. Till havs utövar polisen övervakning tillsammans med bl.a. Finska vikens sjöbevakningssektion, och tidvis deltar även Forststyrelsens jakt- och fiskeinspektörer både till lands och till sjöss.

Se till din egen och utomståendes säkerhet

Kommissarie Kari påminner jägarna att alltid se till sin egen och utomståendes säkerhet vid jakt. Fyra gyllene regler för vapensäkerhet bör finnas i ryggmärgen.

1.    Alla vapen ska alltid vara laddade. 
2.    Rikta aldrig vapnet mot något som det inte är meningen att skjuta.
3.    Håll fingret borta från avtryckaren.
4.    Var säker på målet.

Fråga om oklara jaktfrågor per e-post

Polisinrättningen i Västra Nyland har en ny e-postadress för jaktärenden. Medborgarna och samarbetspartnerna kan via den be om råd och vägledning i alla frågor som gäller jakt eller fiske och som hör till polisen. E-postadressen är erayhdyshenkilot.lansi-uusimaa@poliisi.fi.

Det är bra att sköta vapentillståndsärendena redan i god tid innan jaktsäsongen börjar, särskilt om du håller på att inleda hobbyn. Frågor som gäller vapentillstånd besvaras av polisens riksomfattande rådgivningstjänst på numret 0295 419 800 eller per e-post av tillståndsövervakningen vid polisinrättningen i Västra Nyland, lupavalvonta.lansi-uusimaa@poliisi.fi.

Nyheter Nyland Polisinrättningen i Västra Nyland Övervakning och larmverksamhet