På självständighetsdagen är Helsingforspolisen synligt närvarande ute på staden

30.11.2021 14.58 | Publicerad på svenska 30.11.2021 kl. 15.27
Nyhet

Festligheterna och demonstrationerna på självständighetsdagen den 6 december 2021 påverkar trafiken i centrum. På självständighetsdagen begränsas luftfarten i Helsingfors centrum klockan 6.00–22.00. Begränsningen gäller både bemannad och obemannad luftfart.

Säkerhetsarrangemangen på självständighetsdagen är Helsingforspolisens största årliga operation som stöds av flera polisenheter och samarbetsmyndigheter i Finland. 

– Helsingforspolisen ansvarar för säkerheten vid självständighetsdagens festligheter och demonstrationer, och därför är vi synligt och proaktivt närvarande ute på staden. Polisens uppgift är att trygga den allmänna ordningen och säkerheten samt demonstranternas yttrandefrihet, säger överkommissarie Heikki Porola. 

Polisen uppdaterar den senaste informationen om trafikarrangemangen och demonstrationerna på självständighetsdagen på Helsingfors polisinrättnings konto på Twitter, @HelsinkiPoliisi. På twitter.com/helsinkipoliisi kan tweetar också följas utan att behöva logga in.

En uppdaterad lista över demonstrationer och trafikeffekter som anmälts till polisen

Festligheter och andra evenemang i samband med firandet på självständighetsdagen innebär förändringar i kollektivtrafikens rutter och undantag i den allmänna fordonstrafiken. Polisen rekommenderar att undvika privatbilism i centrum, framför allt i Tölö, klockan 15.00–20.00. Följande kända demonstrationståg orsakar trafikavbrott på sina rutter:

  • Demonstrationståget Suomi herää samlas på Järnvägstorget klockan 15.00 och tågar längs rutten Mikaelsgatan, Norra Esplanaden, Mannerheimvägen och Riksdagshuset. 
  • Demonstrationståget Helsinki ilman natseja samlas på Narinken omkring klockan 16.30 och tågar längs rutten Narinken, Salomonsgatan, Paasikiviplatsen, Arkadiagatan, Runebergsgatan, Fältskärsgatan och Taivallahdenaukio. 
  • 612-demonstrationståget samlas på Tölötorg klockan 18.00 och tågar längs rutten Tölötorg, Runebergsgatan, Norra järnvägsgatan och Mechelingatan. 

Studenternas fackeltåg börjar klockan 17.00 på Sandudd och tågar längs rutten Sanduddsgatan, Arkadiagatan, Mannerheimvägen, Norra Esplanaden, Mariegatan, Alexandersgatan och Senatstorget. 

Luftfarten inskränks i Helsingfors på självständighetsdagen

På självständighetsdagen inskränks luftfarten i Helsingfors centrum klockan 6.00–22.00. Restriktionerna gäller både bemannad och obemannad luftfart (drönare). Ett tillfälligt restriktionsområde har inrättats för att trygga myndigheternas luftfartsverksamhet och evenemang för allmänheten i området. 

Myndigheterna har intensiv luftfartsverksamhet i området, och iakttagandet av restriktionerna övervakas noggrant. Brott mot förbudet medför bötesstraff och dessutom kan anordningarna dömas förverkade till staten som hjälpmedel vid brott. Aktörerna och entusiasterna i branschen önskas ha förståelse för detta. I det avgränsade området på kartan är det med andra ord inte tillåtet att flyga drönare eller obemannade luftfartyg.

Restriktionerna gäller inte militär-, gränsbevaknings-, polis-, tull-, sjöfarts- och luftfartsmyndigheterna eller de myndigheter som sköter räddningsverksamheten, den prehospitala akutsjukvården eller patienttransporterna eller flygningar som beordras av dem, när utförandet av uppgifter som föreskrivits för dessa myndigheter kräver flygning i området. Restriktionerna gäller inte heller ambulansflygningar och flygningar som baserar sig på internationella förpliktelser som är bindande för Finland.

Polisen påpekar att varje pilot är skyldig att iaktta flygrestriktionerna i området. Mer information finns på Traficoms Droneinfo och aviamaps.com

Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors Övervakning och larmverksamhet
Polisinrättningen i Helsingfors
allmän ordning