Det bistra resultatet av polisens intensivövervakning – betalningspåföljd till över 1400

Utgivningsdatum 24.9.2021 11.52
Nyhet

Under den veckolånga riksomfattande temaövervakningen, som avslutades på onsdagen, påträffade polisen ett stort antal personer som satt utan säkerhetsbälte både på fram- och baksätet i fordon. Dessutom påträffade polisen ett stort antal förare av motordrivna som höll en kommunikationsapparat i handen samtidigt som de körde.

Polisen utdelade 838 avgifter för trafikförseelser för förseelser gällande säkerhetsbälte och 601 avgifter för trafikförseelser i första hand för användning av mobiltelefon under körning. Dessutom utfärdades förare av fordon totalt 18 böter för försummelse av reglerna gällande övergångsställen och 35 böter för att inte ha iakttagit STOP-märket eller rött trafikljus. Totalt utfärdades 15 avgifter för trafikförseelser för förseelser gällande skyddshjälm. Sammanlagt påträffades 77 fordon som är odugliga att användas i trafiken.


Säkerhetsbältet är en livräddare


Polisinspektör Heikki Kallio från Polisstyrelsen betonar vikten av att använda säkerhetsbälte.
– Användningen av säkerhetsbälte räddar människoliv vid kollisioner och ingen av oss kan vara säker på att vi inte hamnar i den situationen antingen till följd av ett eget fel eller en missbedömning som någon annan gör. Han påminner också om att användningen av en kommunikationsapparat i trafiken under körning orsakar ouppmärksamhet och ofta fara för den övriga trafiken. – Om man använder telefonen under körning får man endast använda den med en handsfree-enhet och det är inte tillåtet att hålla kommunikationsapparaten i handen, betonar Kallio.


Antalet passagerare som satt utan säkerhetsbälte i framsätet var 803 och i baksätet 35, av det totala antalet förseelser gällande säkerhetsanordningar var 27 förseelser gällande säkerhetsanordningar för barn. Polisen använde 2 690 arbetstimmar på temaövervakningen förra veckan.


Finland nådde sitt mål på dagen utan dödsfall i trafiken


Den här veckan firades på tisdagen den 21 september Roadpols (Europeiska trafikpolisnätverket) temadag under kampanjen Safety Days. Målet var att det ska finnas minst en dag om året då det inte inträffar några dödsfall på vägarna i Europa. I genomsnitt dör 70 personer om dagen i trafikolyckor i Europa.  Finland uppnådde sitt mål tillsammans med tio andra av medlemsländerna i Roadpol, och den dagen dog ingen i trafikolyckor.

Polisstyrelsen Startsidans stor nyhet Trafik