Polisen är oroad över skicket på tvåhjulingarna som används av ungdomar

10.5.2021 13.40 | Publicerad på svenska 10.5.2021 kl. 15.54
Nyhet
En motorcykelpolis tittar på en terränghjuling.

7.5 genomfördes övervakning av mopeder, lättmotorcyklar och motorcyklar i Västra Nyland. Över tjugo poliser från polisinrättningarna i Västra Nyland, Östra Nyland och Helsingfors deltog.

90 fordon stannades under övervakningen

Övervakning utfördes i Esbo, Kyrkslätt, Vichtis och Lojo. Polisen iakttog unga motoristers beteende i trafiken och ingrep i störande körning. 

− Patrullerna stannade 90 mopeder, lättmotorcyklar och motorcyklar. Var och en av dem granskades och en del provkördes av motorcykelpoliser. Därtill granskades några terränghjulingar och elsparkbräden, berättar kommissarie Hannu Kontola. 

Utdrag ur resultatet: 

  • Körförbud 7
  • Böter 17
  • Avgifter för trafikförseelser 12
  • Övervakningsanmälningar 12
  • Skriftliga anmärkningar 6 

Under övervakningen påträffades fortsättningsvis för många mopeder och lättmotorcyklar utan bromsar och belysning. På två terränghjulingar hade spärrarna tagits bort, och de gick 112 och 100 km/h då polisen provkörde dem. Dessutom klassades ett elsparkbräde som motorcykel, med en hastighet på över 65 km/h. 

Attityden är en säkerhetsfaktor

Ett stort antal av de unga, som polisen mötte i samband med övervakningen, uppträdde sakligt. Men bland förarna, som polisen blir bekant med, finns dock även unga, vars attityd förargar polisen. Under övervakningen som nu utfördes, skrevs åt en ung person till och med böter för ärekränkning, som riktade sig mot en polis som utförde tjänsteuppdrag.  

− Ungdomarna stör ofta polisens arbete genom att försöka flytta polisens uppmärksamhet till oväsentligheter eller till och med genom att provocera. Av äldre människor hör man ofta kommentaren ”pojkar är pojkar”. Då man pratar om trafiksäkerheten, bör dessa ”pojkar”, precis som var och en som rör sig på vägarna, ta även andra i beaktande, konstaterar överkonstapel Jan-Erik Huurne, som fungerar som motorcykelpolis. 

Esbo Kyrkslätt Lohja Nyheter Polisinrättningen i Västra Nyland Trafik Vihti
Polisinrättningen i Västra Nyland
trafik
trafikövervakning