Polisen avslöjade flera omfattande fall av införsel av narkotika – förundersökningen snart färdig

Utgivningsdatum 28.3.2023 8.19 | Publicerad på svenska 28.3.2023 kl. 12.04
Nyhet

Polisinrättningen i Inre Finland och Centralkriminalpolisen har i samband med misstänkta grova narkotikabrott utrett smuggling och spridning av narkotika från Nederländerna till Finland. En kriminell grupp misstänks i fjol ha tagit in i Finland tiotals kilo narkotika.

Bild på amfetamin som hittades och beslagtogs vid husrannsakan.

Bild på amfetamin som hittades och beslagtogs vid husrannsakan. Bild: Polisen

Förundersökningen gällande de misstänkta grova narkotikabrotten började då polisen i samband med ett polisuppdrag i Tammerfors grep en person och hittade narkotika hos hen. Vid förundersökningen klarlade polisen att en nederländsk kriminell grupp smugglade narkotika till Finland. 

Polisinrättningen i Inre Finland har vid förundersökningen utrett narkotikaspridningen i Finland, Centralkriminalpolisen har i samarbete med den nederländska polisen utrett den internationella delen av härvan. 

– Förundersökningen inleddes då en taxiförare ringde till nödcentralen och berätta att en kund hade somnat i han taxibil och därför inte hade betalat sin taxifärd. Föraren lyckades inte väcka kunden. Polisen kom till platsen och hittade hos personen som hade somnat i taxibilen ca ett halvt kilo amfetamin.  Vi började sedan redan ut amfetaminets ursprung, berättar undersökningsledaren, kriminalkommissarie Ari Luoto vid Polisinrättningen i Inre Finland.

Under förundersökningen identifierade polisen den person som hade sålt amfetaminet till taxikunden och också den nederländska man som hade levererat narkotikan till den personen. Polisen grep den nederländska mannen i september 2022 i Vanda och beslagtog i en bostad där han hade bott ca 13 kg amfetamin, 2 kg kokain, ca 8 500 tabletter innehållande amfetamin och nästan 50 000 euro i kontanter. 

En kriminell grupp misstänks ha ordnat fyra narkotikatransporter till Finland

Polisen misstänker en nederländsk organiserad kriminell grupp för narkotikabrotten och misstänker att gruppen transporterade och spred narkotika från Nederländerna till Finland fyra gånger mellan maj och augusti 2022. Enligt förundersökningen smugglade de misstänkta till Finland sammanlagt ca 59 kg amfetamin, 7 kg kokain, 78 000 ecstasytabletter och 13 000 tabletter innehållande amfetamin. Enligt förundersökningen hade narkotikan smugglats till Finland gömd inne i tryckluftskompressorer som levererades till Finland.  

Samma kriminella grupp misstänks också ha sålt narkotikan den tagit in i landet till köpare i Finland.

– Enligt polisens uppfattning har den kriminella gruppens verksamhet varit systematisk, yrkesmässig och organiserad. Gruppen skickade egna män till Finland för längre tider för att ta emot de narkotikapartier som skickades från Nederländerna. De här nederländarna som vistades i Finland hade också hand om lagringen av narkotikan och distributionen till köparna. Polisen misstänker att de kontanta pengar de fick som vinning av narkotikahandeln, transporterades från Finland till Nederländerna bland annat med hjälp av en särskild penningkurir, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Hans Fagerström vid Centralkriminalpolisen.

– Enligt förundersökningen såldes narkotikan i Finland till köparna med hjälp snabbmeddelandeprogram så att marknadsföringen mellan de finländska köparna leddes från Nederländerna. Under förundersökningen kom det också fram varför organisationen valde att sälja narkotikan i Finland. Organisationen ansåg att täckningen för säljningen än så länge är bättre i Finland än i Nederländerna och dessutom ansågs försäljningsverksamheten i Finland vara tämligen trygg, säger undersökningsledaren Luoto.

Enligt polisens uppgifter var den kriminella gruppen på väg att skicka ett femte narkotikaparti till Finland vid månadsskiftet augusti-september 2022, men den försändelsen inställdes eftersom polisen i september 2022 grep den gruppmedlem som i Finland tog emot narkotikan och spred den här.

Polisen har beslagtagit narkotika, kontanter och GPS-apparater

Polisen har under förundersökningen förutom beslaget av narkotika och kontanter i Vanda också beslagit GPS-positionerare, som den kriminella gruppen misstänks ha använt för att kunna följa med smugglingarna och den till Finland skickade gruppmedlemmen. Den nederländska organiserade kriminella gruppen misstänks som vinning av brott ha fått omkring 663 000 euro för narkotikaaffärerna.
 
Polisen misstänker i samband med förundersökningen sammanlagt elva personer för grova narkotikabrott. Misstänkta har gripits i även i Nederländerna med stöd av den europeiska häktningsorder som utfärdats av finländska myndigheter, men de misstänkta har ännu inte utlämnats till Finland. 

Förundersökningen blir färdig i månadsskiftet mars-april och lämnas sedan till Västra Nylands åklagardistrikt för åtalsprövning.

Bilder:

  1. Polisen misstänker att narkotikan smugglades till Finland gömd inne i trycklyftskompressorer. Bilden visar att det hål som gjorts inne i kompressorerna och där narkotikan gömdes, hade svetsats igen och målats för smugglingen. De misstänkta skickade till varandra bilder på olika skeden av transporten. Bild: Polisen.
  2. Bilder på narkotika som de misstänkta skickade till varandra. Bild: Polisen.
  3. Bild på narkotikaparti som hittades i en misstänkts telefon. Polisen misstänker att narkotikapartiet har tagits till Finland. Bild: Polisen
  4. Polisen misstänker att en penningkurir, värvad av den kriminella gruppen, till Nederländerna transporterade vinning av narkotikaaffärerna. På de bilder på pengar som hittades i de misstänktas kommunikation hade pengarna förpackats i folie för transporten. Bild: Polisen
  5. Bild på amfetamin som hittades och beslagtogs vid husrannsakan. Bild: Polisen
Brott och utredning Centralkriminalpolisen Nyheter Polisinrättningen i Inre Finland