Polisen erbjuder möjlighet att testa nytt digitalt resedokument

Utgivningsdatum 22.9.2023 11.25
Nyhet
En man går mot skylten
Gränskontroll utan köer med digitalt resedokument, DTC

Finländare blir först i världen med att testa digitalt resedokument på Finnairs flyg till Storbritannien. Polisen är med som samarbetspartner i ett pilotprojekt som pågår till slutet av februari 2024.

- Vi uppmuntrar finska medborgare som reser till Storbritannien att komma med och testa systemet. Testningen syftar till att göra resandet ännu smidigare och att minska köerna. På Helsingfors-Vanda flygplats finns en egen linje för gränskontroll för testarna och de kommer igenom den utan att behöva köa, säger överinspektör Mika Hansson.

Förutom vid avgång till Storbritannien kan du också testa systemet när du återvänder till Finland.

Den första resan med digitalt resedokument gjordes den 1 september 2023.

Gränskontroll utan köer

Finnairs kunder på rutterna till London, Manchester och Edinburgh har möjlighet att passera gränskontrollen utan att köa snabbare och smidigare än vanligt. Detta är möjligt om de registrerar sig som frivilliga användare av digitalt resedokument, DTC (Digital Travel Credentials) och använder det vid gränskontrollen vid avresa från Finland och/eller ankomst till Finland.

Du kan registrera dig som användare av DTC vid polisens serviceställen i Dickursby eller på Helsingfors-Vanda flygplats, följ anvisningarna på Gränsbevakningsväsendets webbplats: Gränskontroll utan köer | Gränsbevakningsväsendet.

Det digitala resedokumentet DTC testas nu vid verkliga gränskontroller, enligt uppgift för första gången i världen.

DTC är en digital version av det fysiska passet och är lika tillförlitligt. Det möjliggör smidig och snabb gränspassage utan att kompromissa med säkerheten. Europeiska kommissionen, i samarbete med medlemsstaterna, utvecklar DTC som en del av ett brett policypaket för digital identitet och som omfattar ett antal digitala tjänster. Utöver finländska aktörer deltar också Kroatien i pilotprojektet DTC Pilot som leds av Gränsbevakningsväsendet. DTC testas på Zagrebs internationella flygplats under hösten i år. EU finansierar pilotprojektet med 2,3 miljoner euro.

Gränsbevakningsväsendets video ger anvisningar om testning

Gränsbevakningsväsendets instruktionsvideo ger dig goda råd om hur du kan delta i testningen som frivillig: https://youtu.be/hKsCHcRTOkY?feature=share

Nyheter Polisstyrelsen Startsidans stor nyhet Trafik Övervakning och larmverksamhet