Polisen fick sin första helt elektriska patrullbil

Utgivningsdatum 30.6.2021 14.00
Nyhet
Elektrisk patrullbil för polis i ett sommarlandskap.

Polisen tar i bruk den första helt elektriska patrullbilen. Bilen överlämnades till polisinrättningen i Tavastland i Lahtis onsdagen den 30 juni 2021.

Enligt polisöverdirektör Seppo Kolehmainen vill polisen främja Finlands utveckling till ett ekonomiskt och ekologiskt hållbart samhälle.

- Vi vill inhämta erfarenheter av hur denna typ av fordon lämpar sig för polisens övervaknings och larmuppdrag. Polisstyrelsen har anvisat fordonet för patrullanvändning till polisinrättningen i Tavastland, vilket är ett medvetet val av polisen för att ge sitt starka stöd för Lahtis som Europas miljöhuvudstad 2021, konstaterade han vid överlämningstillfället.
Bilen som överlämnats till polisinrättningen i Tavastland är en helt eldriven skåpbil av märket Mercedes Benz eVito. 

– Fordonets konstruktion är till stor del den samma som i serietillverkade Vito-skåpbilar, men i pilotbilen har man i samarbete med importören gjort ändringar bl.a. i golvet, väggarna och sätena, berättar chefen för materialförvaltningen Jussi Kiiski vid Polisstyrelsen.

Bilen kommer att användas av polisens Förebyggande verksamhet

Biträdande polischef Tero Seppänen vid polisen i Tavastland säger att man vid polisen i Tavastland är särskilt glada över polisens första helt eldrivna patrullbil. Enligt honom passar bilen utmärkt i miljöhuvudstaden Lahtis.  

I Lahtis kommer eVito-patrullbilen att användas inom övervaknings- och alarmfunktioner. 
- Under experimentet kommer bilen att användas av poliser vid polisens förebyggande verksamhet som kör den i mycket mångsidiga uppdrag. Detta ger oss värdefull erfarenhet av hur en elbil lämpar sig dels för övervakning av offentliga evenemang, dels för larmuppdrag. Varje polis som ska använda bilen kommer att få utbildning om den nya bilen och dess användning, säger Tero Seppänen.

Fler elbilar anskaffas i takt med att laddnätet byggs ut 

Om användarerfarenheterna av pilotfordonet är goda och det laddbara fordonet i patrullanvändning har tillräckliga egenskaper för att polisuppdrag kan skötas fullt ut, kommer andelen helt eldrivna skåpbilar i patrullanvändning att ökas inom de gränser som utbyggnaden av laddnätet tillåter.

Polisens mål har varit att bygga över 700 laddstationer före 2025. I fjol byggdes 174 laddstationer med särskild finansiering. Tyvärr har ingen liknande finansiering varit tillgänglig i år och det har inte varit möjligt att bygga ut laddnätet som planerat. 

Polisen har 1 500 bilar

Polisen har totalt cirka 1 500 bilar till sitt förfogande, varav drygt 170 använder någon annan drivkraft än bensin eller diesel. Under 2020 och 2021 har polisen anskaffat allt fler såväl hybrid- som helt eldrivna bilar till exempel som civilfordon för allmän användning.

Nyheter Polisens förebyggande arbete Polisens verksamhet och utveckling Polisinrättningen i Tavastland Polisstyrelsen Startsidans stor nyhet Trafik