Polisen förhindrade en omfattande narkotikasmuggling, som har samband med en större narkotikahärva

3.5.2021 9.00
Nyhet

Polisen är färdig med en förundersökning där en kriminell grupp är misstänkt för smuggling av narkotika och smugglingsförsök mellan november 2020 och januari 2021. Förundersökningen gjordes som ett samarbete mellan Centralkriminalpolisen, Polisinrättningarna i Inre Finland och Helsingfors och Tullen.

Ecstasytabletter gömda i ett däck.
Ecstasytabletter smugglade till Finland i ett däck

Förundersökningen inleddes i juli 2020 och en kriminell grupp misstänks i november 2020 ha smugglat över 70 000 narkotikaklassade läkemedelstabletter från Slovakien till Finland och över 22 000 ecstasystabletter från Spanien till Finland. Tabletterna skickades till Finland med posten och beslagtogs av Tullen. Polisen beslagtog i Vanda ecstasyn som hade skickats från Spanien i ett av däcken i en uppsättning däck. 

Dessutom misstänks den kriminella gruppen ha planerat omfattande narkotikasmuggling. Enligt förundersökningen hade gruppen för avsikt att i december 2020 och januari 2021 till Finland smuggla 50–100 liter amfetaminolja, en avsevärd mängd marijuana, 10 000 ecstasytabletter, 28 kg MDMA och 2 kg kokain. Polisen misstänker att gruppen hade för avsikt att i Finland framställa åtminstone 150 kg rent amfetamin av amfetaminoljan. I förundersökningshelheten utreddes också skjutvapenbrott.

Smugglingen av amfetaminoljan, marijuanan, ecstasytabletterna, MDMA:n och kokainet och amfetaminframställningen stannade vid försöket eftersom polisen grep den huvudmisstänkte i Spanien i januari i år. 

– Enormt stora narkotikapartier var på väg till de finska marknaderna och polisen lyckades förhindra genomförandet av de mycket detaljerade planerna. Narkotikasmugglingen hade förberetts länge. För mottagandet av narkotikapartierna hade gärningsmännen till exempel skickat testförsändelser från Spanien, fixat leveransadresser och hyrt lagerutrymmen i Finland.  För utblandningen av amfetamin var de bland annat på väg att skaffa nödvändiga ämnen, berättar undersökningsledaren, kriminalöverkommissarie Jari Räty vid Centralkriminalpolisen.

Den huvudmisstänkte, en 33-årig man från Birkaland, är misstänkt för de fyra grova narkotikabrott som utretts under förundersökningen. Han är misstänkt för såväl den genomförda smugglingen av narkotikapartierna som organiseringen av smugglingsförsöken och förberedelsen för utblandning av amfetaminet. I denna härva är sammanlagt 21 personer misstänkta för delaktighet i brotten. Tio av dem har varit häktade under utredningen. 

Förundersökningen lämnas nu till Södra Finlands åklagardistrikt för åtalsprövning.

Bild: Beslagtagna ecstasytabletter
Bild: Ecstasytabletter smugglade till Finland i ett däck
Bild: Beslagtagna tabletter
Bild: Testförsändelsen för marijuanasmugglingen, innehöll barkflis
Bild: Beslagtagna skjutvapen, bilden tagen vid husrannsakan
Bild: Beslagtaget skjutvapen och ammunition
Brott och utredning Centralkriminalpolisen Nyheter
Centralkriminalpolisen
brottmål
förundersökning
narkotikabrott