Polisen grep ett flertal personer misstänkta för narkotikabrott i Helsingfors

Utgivningsdatum 20.11.2022 10.02 | Publicerad på svenska 22.11.2022 kl. 9.37
Nyhet

Polisen i Västra Nyland har gripit ett flertal personer som misstänks för åtskilliga narkotikabrott. Personerna greps i Helsingfors fredagen den 18 och lördagen den 19 november i samband med husrannsakningar.

I samband med en annan utredning fick polisen i Västra Nyland sommaren 2022 tag på kommunikation som gällde köp av narkotika. I ett mycket tidigt skede av polisens förundersökning visade det sig att det är fråga om en brottsmisstanke där flera personer misstänktes för att på beställning förmedla narkotika till köpare.

– Enligt meddelandena kom parterna överens om att narkotikan överlämnas till mottagarna nära köpcentret Puhos i Helsingfors eller i privata bostäder i närheten. De misstänkta personerna misstänks huvudsakligen ha förmedlat marijuana, berättar kriminalkommissarie Lauri Hakkala som leder utredningen.

Polisen företog sju husrannsakningar under veckoslutet

Utifrån förundersökningen inledde polisen i Västra Nyland och polisen i Helsingfors en gemensam insats fredagen den 18 november. I detta sammanhang grep polisen flera personer på fredagen och lördagen i Helsingfors. De gripna misstänks vara delaktiga i det brott som utreds som bäst.

– Vi företog husrannsakningar i sju bostäder. I samband med husrannsakningarna beslagtogs narkotika, pengar och andra föremål som är viktiga för utredningen, berättar kriminalkommissarie Hakkala.

Brottsbenämningarna i förundersökningen är bland annat grovt narkotikabrott, narkotikabrott och brott mot inreseförbud.

Intensivt samarbete med polisinrättningen i Helsingfors under utredningen

Det är vanligt att polisenheterna i huvudstadsregionen samarbetar över polisinrättningarnas gränser. I början av en utredning är det ännu ofta oklart i vilket område brottet i huvudsak misstänks ha begåtts. Det är vanligt att brottsmisstankarna sträcker sig över ett område som omfattar flera polisenheter.

– Händelserna kunde i detta fall lokaliseras huvudsakligen till Helsingfors när förundersökningen hade framskridit med hjälp av andra metoder. Därför hade vi i Västra Nyland huvudansvaret för att slutföra den förundersökning vi inlett. Under utredningen har vi samarbetat intensivt med polisinrättningen i Helsingfors, berättar Hakkala.

Brott och utredning Nyheter Nyland Polisinrättningen i Västra Nyland