Polisen i Österbotten ser med oro på hot riktade mot skolor

3.12.2021 9.38
Nyhet

Under den senaste veckan har det till Österbottens polisinrättnings kännedom kommit fler fall av hot riktade mot skolor. Polisen undersöker samtliga fall. Hoten har publicerats på sociala medier på olika håll i Österbotten.

De senaste hoten har kommit från Karleby i förrgår och Seinäjoki igår. I båda dess fall har det varit fråga om underåriga misstänkta som gripits av polisen. Enligt uppgifter som polisen fått ta del av skulle det på TikTok för tillfället cirkulera en utmaning där man utmanar till att göra ett hot mot en skola. Polisen är intresserad av innehållet i denna utmaning och ber att den som har kännedom om detta förmedlar information om utmaning till polisen. Information kan förmedlas till polisen via e-post [email protected]

Polisen tar dessa hot på stort allvar och använder alla till buds stående undersökningsåtgärder för att reda ut dessa. Ofta visar det sig att oförstånd ligger bakom dessa gärningar och man har inte insett att gärningen oftast leder till en brottsanmälan om olaga hot. De anteckningar i brottsregistret som en fällande dom i dessa fall ger kan ha negativ inverkan då man senare i livet söker studie- eller arbetsplats. Polisen vädjar till alla föräldrar att diskutera med sina barn kring ämnet. Hot i olika former skall man inte ens på skoj sätta ut på sociala medier eller andra liknande plattformar.
 

Brott och utredning Karleby Mellersta Österbotten Nyheter Polisinrättningen i Österbotten Seinäjoki Södra Österbotten
Polisinrättningen i Österbotten
hotelse
skolan
sociala medier