Polisen i Sydvästra Finland förbereder sig på flera hemalarm och trafikuppdrag under julen

Utgivningsdatum 22.12.2021 8.12
Nyhet

Juletiden brukar vara hektisk för polisen. Det är förväntat att åtminstone hemalarm och trafikuppdrag sysselsätter polisen. Till jultrafiken bör man ta med sig tålamod, lugnt sinne och gott med tid.

Även denna jul förbereder sig polisen i Sydvästra Finland till att det får flera hemalarm utöver området. På grund av nya koronabegränsningar och rekommendationer fokuserar sig julfirandet i hemmen, där allt inte alltid går som önskat. 

Under julhelgerna förra året fick polisen i Sydvästra Finland totalt 124 hemalarm. I praktiken betyder det att polisen behövdes på plats i hemmen någonstans i Satakunta eller Egentliga Finland med en halv timmes mellanrum på grund av en störande situation, våld eller hot av våld. 

- Alltför stor användning av rusmedel kastar en skugga över julfirandet i flera familjer. Om stämningen hemma eller till exempel hos grannen blir hotfull eller om det handlar om en farlig situation, måste man omedelbart ringa nödnumret 112, påminner övervaknings- och alarmsektorns chef Stephan Sundqvist från polisinrättningen i Sydvästra Finland. 

Utlysningen av julfreden för andra gången utan publik

Redan andra året i rad utlyses julfreden i Åbo utan publik. På grund av detta finns det inga speciella trafikarrangemang tolvtiden i Åbo centrum. Tillgången till Gamla stortorget blockeras med staket. 

- Tillfället förverkligades i fjol utan störningar enligt undantagsbestämmelserna. Polisen väntar och säkerställer att tillfället går bra även i år, berättar Sundqvist.

”Att köra om i trafiken sparar inte tid”

Polisen i Sydvästra Finland säkerställer julens tur- och returtrafik genom att övervaka i synnerhet hastigheter, körfel samt rattfyllerier. 

Trafikpolissektorns chef, överkommissarie Mika Peltola påminner alla som reser i jultrafiken att det lugna julfirandet och nervarvandet borde redan påbörjas på bilfärden.

- Känslan av brådska hör inte till trafiken. Under bilfärden bör man ha tålamod och tillräckligt med tid. Det är bra att komma ihåg att omkörningar i trafiken inte leder till tidsparning utan endast till farliga situationer, påpekar Peltola. 

Chauffören skall vara pigg och inte berusad

Förutom en icke-brådskande resplan bör man innan starten kontrollera både bilens samt chaufförens skick.

- Kontrollera i alla fall att vindrutetorkarna fungerar, att du har tillräckligt med fönsterputsmedel som tål kyla, att däcken är i skick och har tillräckligt lufttryck, råder Peltola. 

Peltola påminner, att när det gäller chauffören är det inte bara viktigt att vara nykter, energinivåerna påverkar också trafiksäkerheten betydligt. 

- Chauffören skall vara utvilad och pigg. Då kommer man säkert fram i jultrafiken, säger Peltola. 

Egentliga Finland Nyheter Polisinrättningen i Sydvästra Finland Satakunta Trafik Övervakning och larmverksamhet