Polisen i sydvästra Finland: ta andra i beaktande i nyårsfirandet

Utgivningsdatum 30.12.2021 8.18
Nyhet

Polisen i sydvästra Finland förbereder sig i årets nyårsfirande i synnerhet på hemalarm. I övervakningen fokuserar sig polisen på alkoholkonsumtionen bland unga och därtill på en säker hantering av fyrverkerier.

Polisen i sydvästra Finland förutser att nyårsfirandet koncentreras i hemmen på grund av koronabegränsningarna. Regionförvaltningsverket har förbjudit alla offentliga tillställningar både inom- och utomhus i Egentliga Finland och Satakunta. Restaurangerna har öppet endast till förkvällen. 

- Polisen syns på dagen och under natten på olika håll i städernas och kommunernas centrum och ingriper i beteende som stör andra nyårsfirare. Festandet förflyttas troligtvis till hemmen då man inte kan fira nyår på restauranger i år. Vi önskar att alla skulle respektera grannarnas fred emedan allt festande, säger kommissarie Joni Saarimäki från polisinrättningen i Sydvästra Finland. 

Polisen övervakar igen också ungdomens användning av alkohol och andra berusningsmedel. En minderårig som innehar alkohol, får böter. Polisen gör i sådana fall en barnskyddsanmälan och informerar också vårdnadshavarna.  

- Föräldrarna ansvarar för ungdomens nyktra och säkra festande. Det är bra att diskutera nyårsfirandet på förhand hemma, påminner Saarimäki. 

Hantera fyrverkerier tryggt och enligt instruktioner

Polisen övervakar också användning av fyrverkerier i Sydvästra Finland. De får användas på nyårsafton från klockan 18 till två på natten. Endast myndiga får inneha och använda fyrverkerier och de måste hanteras tryggt och enligt instruktioner. 

- Fyrverkerier skall hanteras så att de inte orsakar fara till människor eller egendom. Om man är berusad bör man avstå helt av fyrverkerier och man får inte heller ge fyrverkerier till en berusad person. Det är också bra att komma ihåg att det är obligatoriskt att använda skyddsglasögon, anmärker Saarimäki. 

Räddningsverken i Satakunta och Egentliga Finland har begränsat användningen av fyrverkerier på vissa områden. I Egentliga Finland får man inte avfyra fyrverkerier i centrum av Åbo, Nystad, Nådendal, Pargas och Reso. I Satakunta är det förbjudet att använda fyrverkerier i centrum av Björneborg, i Uusikoivisto-området och i Gamla Raumo- samt hamn-området i Raumo. Mer information om förbjudna områden finner man på räddningsverkens hemsidor. 

Egentliga Finland Nyheter Polisinrättningen i Sydvästra Finland Satakunta Övervakning och larmverksamhet