Polisen i Västra Nyland hade 673 uppdrag under påsken

Utgivningsdatum 19.4.2022 10.49 | Publicerad på svenska 20.4.2022 kl. 8.05
Nyhet

För polisen i Västra Nyland var påskfirandet i stort sett huvudsakligen lugnt. Polisen sysselsattes ändå av såväl utryckningar, trafikövervakning som utredningar.

Polisen sysselsattes bland annat av våld i nära relationer

Polisen i Västra Nyland skötte sammanlagt 673 uppdrag under påskhelgen. Både fältpatruller och utredare sysselsattes till exempel av uppdrag som gällde våld i nära relationer. 

Demonstrationen i Lappvik i Hangö pågick över påsken. Situationen har hållit sig lugn och polisen har fortsatt att förhandla med demonstranterna för att lösa situationen. 

Sommarförhållandena återspeglas i trafiken

Under påsken började polisen i Västra Nyland använda motorcyklar för att övervaka trafiken. Trafiken inför påsken var särskilt lugn och inga trafikstockningar uppstod.

Sommarföret syntes däremot i polisens trafikövervakning. Till exempel på Åboleden i Esbo påträffade polisen en bilist vars hastighet uppmättes till 206 km/h.  Även på Porkalavägen i Kyrkslätt uppmätte polisen hastigheter som ledde till brottsmisstankar om grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Lördagen den 16 april ordnades ett cruisingevenemang i Västra Nyland. Enligt polisens bedömningar deltog cirka 200 bilar i evenemanget. Även under evenemanget observerade polisen mycket höga körhastigheter. 

– Både vuxna och 17-åriga förare körde mycket fort. Till exempel på Västerleden i Esbo körde en 17-årig förare i kapp med en annan förare. Polisen har registrerat en brottsanmälan för denna kappkörning med benämningen grovt äventyrande av trafiksäkerheten, berättar överkommissarie Aapo Isoaho.

Den allvarligaste trafikhändelsen under veckoslutet inträffade i Raseborg måndagen den 19 april. Där förlorade en 19-årig manlig förare kontrollen över sitt fordon i samband med en omkörning. Bilen körde av vägen ner i diket och mot ett träd. Föraren som var ensam i bilen omkom i olyckan. Polisen utreder alltjämt orsaken till olyckan.

En minderårig pojke knivhöggs i magen i Ingå den 14 april

Något före klockan 22 larmades nödcentralen om en knivhuggning som skett nära S-Market i Ingå. På platsen träffade polisen ett flertal unga av vilka en var knivhuggen i magen. De misstänkta gärningsmännen hade lämnat platsen, men polisen grep dem senare samma kväll. 

– En skada i magen som vållats med ett eggvapen är alltid livsfarlig. I detta fall hade målsägaren dock lyckan med sig och har redan kommit hem från sjukhuset, konstaterar kriminalkommissarie Mats Sjöholm som leder utredningen.

I förundersökningen har det fastställts att de misstänkta har försökt ta offrets väska genom att hota med ett eggvapen. Fallet utreds för närvarande som försök till grovt rån. 

Utredningen av branden i Bergans fortsätter

Under veckoslutet fortsatte polisen också att reda ut branden i Bergans i Esbo den 14 april. Polisen misstänker att branden i Bergans kapell var anlagd och undersöker fallet som sabotage. Personer som gjort iakttagelser i närheten av kapellet eller som annars har information om händelsen ombeds meddela sina iakttagelser till polisen. Iakttagelserna kan meddelas antingen per e-post till adressen [email protected] eller per telefon på numret 0295 413 031 (telefonsvarare). 

Brott och utredning Nyheter Nyland Polisinrättningen i Västra Nyland Trafik Övervakning och larmverksamhet