Polisen intensivövervakar hastigheter och körsätt under veckoslutet

Utgivningsdatum 18.4.2024 9.38
Nyhet

Polisen övervakar särskilt körhastigheterna i trafiken mellan den 19 och 21 april 2024. Fokus i övervakningen ligger på att upptäcka fortkörning av alla omfattningar och på ungdomars trafikbeteende.

Fredagen den 19.4. deltar polisen i Finland i det europeiska trafikpolisnätverket Roadpols hastighetsövervakningsmaraton, där hastigheterna intensivövervakas under ett dygn i alla medlemsländer, det vill säga i närmare 30 länder.

Unga förare är överrepresenterade i trafikolyckor

Polisen övervakar körvanor och hastigheter med fokus på unga, eftersom särskilt unga i åldern 15–24 år är överrepresenterade i trafikolyckor. Trafikolyckor med dödlig utgång där ungdomar är inblandade inträffar i de allra flesta fall natten mellan fredag och lördag, och nästan lika ofta natten mellan lördag och söndag. 

Dödsrisken för unga förare i förhållande till befolkningen som helhet är tre gånger så stor. Förra året omkom 34 unga under 25 år i trafiken. Det är nästan 20 procent av alla som omkom i trafiken. 

– Cirka en tredjedel av de vägtrafikolyckor som leder till döden har samband med för hög eller fel situationshastighet, konstaterar polisinspektör Heikki Kallio vid Polisstyrelsen.

Olyckor vid högre hastigheter orsakar mycket större skador än olyckor vid lägre hastigheter. 

– Grovt äventyrande av trafiksäkerheten handlar typiskt om stora överhastigheter (hastighetsgränsen överskrids med mer än 50 km/h). Varje år registrerar polisen cirka tvåtusen unga förare i åldern 17–24 år som misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten, fortsätter polisinspektör Kallio. 

Nästan hälften, dvs. 45 procent, av alla som misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten är unga. Männens andel av dem som misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten, såväl bland ungdomar som alla misstänkta, kan vara så hög som 90 procent. 

Årets bästa väglag är snart här – klanta dig inte så att du får körförbud!

Med intensivtrafikövervakningen önskar polisen alla trafikanter en säker vår.

Nyheter Polisstyrelsen Trafik