Polisen lämnar brott som misstänks ha begåtts av gatugäng till åtalsprövning

Utgivningsdatum 14.3.2023 13.29
Nyhet

Polisinrättningen i Helsingfors har utrett brott där de misstänkta är medlemmar av ett gatugäng i Helsingfors. Gärningarna har ägt rum 2021–2022. Till helheten hör över tio brott med sammanlagt 23 misstänkta. En del av de brott som ingår i helheten har lämnats till åtalsprövning tidigare och en del har redan behandlats i tingsrätten.

De misstänkta är mellan 18 och 29 år och misstänks ha begått brott i olika sammansättningar och roller.

Sex personer har varit häktade under den förundersökning som lämnas till åtalsprövning efter ett par veckor. En 24-årig man som misstänks vara ledarfiguren för ett Helsingforsgäng är fortfarande häktad. 

– Gänget som utredningen gäller har ett namn och gruppen präglas starkt av ett område i Helsingfors. Gängmedlemmarna begår brott tillsammans. De beundrar och visar upp ett kriminellt levnadssätt på sociala medier. Gangsta rap-musik används som ett medel när historien berättas. Sådan här gängbrottslighet har blivit det nya normala i Helsingfors, säger kriminalöverinspektör Markku Heinikari, chef för brottsutredningsenheten vid polisinrättningen i Helsingfors.

Till åtalsprövning lämnas bland annat försök till dråp, två grova rån, försök till grov utpressning, grovt skjutvapenbrott, grova narkotikabrott, övergrepp i rättssak och förberedelse till grovt brott mot liv eller hälsa. Polisen har beslagtagit flera skjutvapen i anslutning till helheten.

Hösten 2021: grova rån i östra Helsingfors

Polisen misstänker att tre män i åldern 18–19 år tvingade in en 15-åring i sin bil under vapenhot på simhallens parkeringsplats i Östra centrum. Fallet inträffade i september 2021.

Bilturen varade i cirka 20 minuter, under vilken de misstänkta rånade offret. Pojken misstänks ha kommit överens med dem om köp av cigaretter vid simhallen. Pojken kände inte männen i förväg.

Fallet utreddes som grovt rån och grovt frihetsberövande. Fallet har lämnats till åtalsprövning tidigare.

Samma tre män misstänks ha misshandlat en 26-årig man i Nordsjö några dagar senare. De misstänks också ha rånat målsäganden på egendom under knivhot. Fallet lämnas till åtalsprövning som grovt rån.

– Offret hade suttit i en parkerad bil, och plötsligt körde en bil in framför och en bakom offrets bil. Maskerade män klev ur fordonen. De öppnade dörren till offrets bil och attackerade honom, berättar undersökningsledaren, kriminalkommissarie Crista Granroth.

Hösten 2021 och sommaren 2022: två fall av skottlossning i Nordsjö

I oktober 2021 misstänks den 24-årige ledaren för ett Helsingforsgäng ha skjutit flera skott mot en 25-årig man i Nordsjö. Ett av skotten träffade målsäganden i benet. Fallet lämnas till åtalsprövning som försök till dråp.

– Vi misstänker att det fanns oklarheter om någon skuld mellan männen. I fallet misstänks också män i åldern 18 och 19 år, uppger undersökningsledare Granroth.

En annan skottlossning inträffade på gården till restaurang McDonald's i Nordsjö i juni 2022. Då sköt den 24-årige ledaren för ett Helsingforsgäng flera skott från en bil.

En polispatrull stoppade bilen som hade lämnat platsen och grep den misstänkte 24-åringen och den 18-årige föraren. De häktades senare. Ett vapen beslagtogs också i bilen.

– Utifrån förundersökningen misstänkte vi att skottlossningen var riktad mot medlemmar av ett annat Helsingforsgäng. De befann sig på McDonald’s gårdsplan när skotten sköts. Fallet utreddes som ett försök till mord, säger kriminalöverinspektör Markku Heinikari.

I tingsrätten dömdes en 24-årig man för skjutvapenbrott och olagliga hot till sju månaders villkorligt fängelse. Domen har vunnit laga kraft. Mannen frigavs från häktet sommaren 2022.

Våren 2022: utpressning av böter på gatan och hot riktat mot offrets närmaste krets

Den 24-årige ledarfiguren för ett Helsingforsgäng misstänks ha försökt pressa en 26-åring på så kallade gatuböter. Utpressningen började våren 2022 och avbröts för en tid då ledarfiguren satt häktad på grund av skottlossningen vid McDonald’s.

Utpressningen misstänks ha fortsatt efter att den misstänkte hade frisläppts. När offret för utpressningen inte betalade, började den misstänkte hota offrets närmaste krets med våld.

Polisen misstänker att utpressningen av gatuböter också är förknippad med ett misstänkt rån i oktober 2022. Ledarfiguren misstänks ha rånat en närstående till offret för utpressningen i Kajsaniemi. Polisen grep den misstänkte dagen därpå och han häktades. Fallet lämnas till åtalsprövning som grovt rån.

Fem medlemmar av Helsingforsgänget misstänks ha letat efter rånets målsägande och träffat honom i Tölö strax efter gripandet av ledarfiguren. De misstänks ha hotat offret. De misstänkta i detta fall är mellan 24 och 29 år. Fallet lämnas till åtalsprövning som övergrepp i rättssak. 

Utifrån förundersökningen misstänker polisen att mannen från fängelset gav instruktioner till gängmedlemmarna utanför. Den misstänkte instruerade medlemmarna att påverka målsäganden och vittnen i de brottmål som gällde honom. 

Mannen misstänks också ha planerat att skada föremålet för utpressningen och en närstående till honom efter den misstänktes frigivning. Ärendet lämnas till åtalsprövning som förberedelse till grovt brott mot liv och hälsa. 

Brott och utredning Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors