Poliisi epäilee partiossa johtoasemassa olevia seksuaalirikoksista
Polisen misstänker scoutledare för sexualbrott

Utgivningsdatum 1.2.2021 14.32 | Publicerad på svenska 2.2.2021 kl. 15.32
Nyhet

Helsingforspolisen utreder en helhet där två personer misstänks för sexualbrott mot barn och unga under scoutverksamhet.

Personerna har varit scoutledare i förhållande till de målsägande. Polisen har för närvarande kännedom om fem målsägande. Den ena misstänkta är över 20 år och den andra över 40 år.

De misstänkta brotten har inträffat under de senaste åren. Brottsrubriceringarna är sexuellt utnyttjande av barn och sexuellt utnyttjande.

– Det har varit fråga om upprepade fall av grovt sexuellt språk i samband med scoutverksamheten. Dessutom misstänker vi att en av de misstänkta har skickat meddelanden med sexuell innebörd till de målsägande. I den andra misstänktas fall utreder vi även en våldtäkt och ett tvingande till sexuell handling, som har riktats till en av de målsägande, berättar undersökningsledaren, kriminalkommissarie Jutta Antikainen.

Polisen har samarbetat med Pääkaupunkiseudun partiolaiset ry som har informerat scouter och deras vårdnadshavare om detta.

De misstänkta har för närvarande flyttats bort från scoutkårsverksamheten. Polisen informerar om fallet följande gång senast då ärendet lämnas för åtalsprövning. 
 

Brott och utredning Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors