Polisen skärper rattfylleriövervakningen nästa vecka

30.7.2021 8.07
Nyhet

Polisen skärper övervakningen av rattfylleri särskilt på sommarstugeorter i hela landet mellan den 2 och den 8 augusti 2021.

En dryg tredjedel av alla olyckor med dödlig utgång inträffar i juni–augusti. En typisk sommarolycka som leder till personskador är dikeskörning i hög hastighet utanför tätortsområdet.

- På sommaren ökar fallen av grovt äventyrande av trafiksäkerheten, till exempel rattfylleri och stora hastighetsöverträdelser. Alkohololyckorna inträffar i synnerhet i juli–augusti under lördagens och söndagens första timmar. Nätterna under veckosluten och de första timmarna på morgonnatten är tidpunkter när det ofta sker olyckor, säger polisinspektör Heikki Ihalainen vid Polisstyrelsen.

Eftersom förarens körförmåga försvagas betydligt av rusmedel bör dessa inte finnas med i trafiken. Polisen övervakar nu särskilt även på mindre vägar utanför tätorterna om förarna är i skick att köra och övervakning görs även på vattnet.

I coronasituationen kan övervakningen göras effektivt i den ”glesare” trafiken på sommarstugeorterna. Polispatrullerna kan enkelt konstatera förarnas trafikbeteende och rikta övervakningen effektivt.

Nyheter Polisstyrelsen Startsidans stor nyhet Trafik
Polisstyrelsen
organisationer {system)
trafik
trafikfylleri
trafikolyckor
trafiksäkerhet
trafikövervakning