Poliisi kiittää vanhempia, jotka näyttävät nuorelle mopoilijalle esimerkkiä ja välittämistä

Julkaisuajankohta 6.9.2022 12.25
Uutinen
Moottoripyöräpoliisi istuu moottoripyörän päällä ja toinen poliisi valvoo liikennettä.

Mopomiitit ja kaahaaminen nousivat kesäisessä liikenteenvalvonnassa esiin Länsi-Uudellamaalla. Vaikka jotkin nuoret haksahtavat rikkeisiin, on sekä nuorten että heidän vanhempiensa kanssa asiointi useimmiten sujuvaa.

Poliisi on usein tekemisissä nuorten kanssa liikenteessä. Nuoret ovat tietenkin yksilöitä, joista suurin osa pyrkii toimimaan yhteisten pelisääntöjen mukaisesti. Niin sanotuilla ”nuorisokulkuneuvoilla” liikkuvia yhdistää kuitenkin usein muutama tekijä: 14-20 vuoden ikä, tarve liikkua ja aktiivinen ajoneuvoharrastus. Alla oleva kulkupeli voi olla esimerkiksi mopo, kevytmoottoripyörä, traktorimönkijä, henkilöauto tai moottoripyörä.

Kesäisin ilmiöksi nousevat erilaiset mopomiitit. Nämä voivat olla muutaman mopoilijan kokoontumisia, joita tapahtuu Länsi-Uudellamaalla lähes joka ilta. Toisaalta ne voivat tarkoittaa useamman sadan mopon kokoontumisia, joihin törmätään noin kerran kuussa.

Poliisi seuraa kansalaisten valvontapyyntöjä

Kokoontumisista ja yksittäisistäkin mopoilijoista lähtevä melu häiritsee alueen asukkaita.

- Tämä on hyvin ymmärrettävää etenkin, jos pakoputkiin on tehty muutoksia ja samaa kadunpätkää ajellaan edestakaisin. Poliisille tuleekin paljon valvontapyyntöjä kesäisin, kertoo komisario Hannu Kontola.

Poliisi seuraa kansalaisilta tulleita valvontapyyntöjä aktiivisesti. Valvontapyynnöt syötetään valvontapyyntöluetteloihin, joista partiot niitä käyvät tarkastamassa mahdollisuuksiensa mukaan.

Poliisi pyrkii olemaan mukana nuorten kokoontumisissa ja ennalta estämään onnettomuuksia ja häiriöitä läsnäolollaan. Poliisin toiveena on, että etenkin isommista kokoontumisista ilmoitettaisiin poliisille hyvissä ajoin, jolloin pelisäännöistä voitaisiin sopia etukäteen. Näin kokoontumisista pystyttäisiin rakentamaan kaikille mahdollisimman turvallinen tapahtuma, jossa häiriöt jäisivät pieniksi. 

Sosiaalinen paine muuttaa käytöstä, mutta kahden kesken nuoret ovat ystävällisiä

Sanotaan, että ”joukossa tyhmyys tiivistyy”. Kaksitahtibensan lisäksi mopomiiteissä höyryävät hormonit ja nuorten näyttämisen ja esiintymisen halu näkyy ja kuuluu. Poliisi pääsee usein todistamaan, kuinka kaverin läsnä ollessa nuoren käyttäytymiseen tulee uusia kierroksia. Sosiaalinen paine saa nuoren esiintymään. Ajoittain poliisia myös yritetään provosoida takaa-ajoon.

Kahden kesken nuoret ovat kuitenkin poliisia kohtaan pääsääntöisesti hyvin asiallisia. Vuorovaikutus on sujuvaa, aitoa ja mukavaa.

- Ajoittain poliisin kanssa saatetaan yrittää kinata, mutta yleensä päästään yhteisymmärrykseen, kun nuori huomaa, että poliisilla on ajoneuvojen tekninen puoli hallussa, toteaa Kontola.

Luottamusta täytyy harjoitella

Osa poliisin tapaamista nuorista sumuttaa vanhempiaan liittyen vapaa-ajanviettoonsa. Tämä paljastuu silloin, kun poliisi on suoraan yhteydessä vanhempiin.

- Toisinaan niin sanotusti pihapyöräksi ostetulla menopelillä onkin lähdetty liikenteeseen tai nuori on muualla, kuin mistä ollaan sovittu, kertoo Kontola.

Jos poliisin seurassa käyttäytyminen on yhdenlaista ja kavereiden edessä toista, vanhempien edessä käytös saa vielä uuden vivahteen. Asioiden selvittäminen vanhempien kanssa on usein merkittävämpi asia nuorelle kuin poliisin määräämä seuraamus, kuten sakko.

Vaikka vanhemmat saattavat olla hyvin yllättyneitä ja pettyneitä omaan junioriinsa, yleensä he ymmärtävät, että vastuuta ja luottamustakin tulee harjoitella.

Useimpien vanhempien asenne poliisia kohtaan on hyvä

Useimmiten vanhemmat ovat kiitollisia poliisin valvonnasta ja asiallisia tilanteessa, jossa poliisi selvittelee nuoren toimintaa. Toisinaan poliisi kuitenkin kohtaa vanhempia, joiden mielestä oma lapsi ei koskaan tee mitään väärää. Joissakin tapauksissa vanhemmat ovat jopa itse mukana virittämässä nuorensa menopeliä. Silloin vanhempi esimerkillään näyttää, että säännöistä ei tarvitse välittää. 

- Vanhemman esimerkillä on suuri vaikutus nuoren liikenneasenteeseen. Vaikutus kantaa myös pitkälle tulevaisuuteen ja ajotapaan muillakin kulkuneuvoilla, kertoo Kontola.

Käyttäytymisen lisäksi myös ajopelin kunnon on oltava asianmukainen. Moni vanhempi ei itse asiassa tiedä, missä kunnossa lapsen mopo on. Alkukesän mopovalvonnassa puolet tarkastetuista mopoista ja moottoripyöristä oli niin heikossa kunnossa, tai kuljettajan ajokäytös niin huonoa, että sakko jouduttiin kirjoittamaan.

Tärkeää on myös yksinkertaisesti se, että vanhempi näyttää kiinnostuneisuutensa lapsen asioihin. Poliisi haluaakin kiittää vanhempia, jotka tekevät niin.

Pahimman ei pitäisi tapahtua, ennen kuin havahdutaan

Toistaiseksi Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella ei ole tapahtunut tänä vuonna yhtäkään kuolemaan johtanutta onnettomuutta mopoilla tai moottoripyörillä. Poliisin tekemien havaintojen mukaan ajokulttuuri on kuitenkin muuttunut huonompaan suuntaan riskinottamisen ja temppuilun ihannoinnin suhteen.

Hyvä tuuri ei jatku ikuisesti. Ennen kuin pahin mahdollinen sattuu, tulisi valintoja liikenteessä harkita etukäteen. Kontola toteaa, että suurin vakavan onnettomuuden riski mopolla ja moottoripyörällä liittyy keulimiseen ja ylinopeudella ajamiseen risteysalueella taajamassa. 

- Autoilijan mahdollisuus havaita keuliva mopoilija varsinkin pimeän aikaan on hyvin rajallinen. Tämä johtuu esimerkiksi siitä, että keuliessa ajovalo osoittaa ylöspäin.

Mopolla keuliessa on sen jarruttaminen ja muu hallinta on käytännössä olematonta. Tällöin auton kääntyessä risteyksestä eteen on onnettomuuden riski erittäin korkea.

Poliisi toivookin nuorilta harkintaa ja vanhemmilta kiinnostusta lapsensa ajoharrastusta kohtaan.

Liikenne Länsi-Uudenmaan poliisilaitos Uusimaa Uutinen