Polisen tryggar säkerheten och är synlig i Helsingfors på självständighetsdagen

Utgivningsdatum 30.11.2022 12.17
Nyhet

Firandet på självständighetsdagen och demonstrationerna kommer att märkas tydligt i Helsingfors tisdagen den 6 december 2022.

Festligheter och andra evenemang i samband med firandet på självständighetsdagen innebär förändringar i kollektivtrafikens rutter och undantag i den övriga trafiken. 

Säkerhetsarrangemangen på självständighetsdagen är Helsingforspolisens största årliga operation, som genomförs i samarbete med flera olika polisenheter och samarbetsmyndigheter.

– Självständighetsdagen är en viktig dag för finländarna. Polisens uppgift är att säkerställa att alla har möjlighet att fira självständighetsdagen i lugn och ro, säger överkommissarie Heikki Porola, chef för Larm- och övervakningsenheten.

Demonstrationståg som polisen fått anmälan om 

Flera demonstrationståg tågar i Helsingfors på självständighetsdagen. Deras rutter ska ytterligare preciseras, varför vi informerar närmare om dem senare. 

•    Demonstrationståget Suomi herää samlas på Järnvägstorget ungefär klockan 16 och dess rutt är preliminärt Mikaelsgatan–Norra Esplanaden–Mannerheimvägen–Riksdagshuset. 
•    Demonstrationståget Helsinki ilman natseja samlas ungefär klockan 16.30. Tåget rör sig i Tölöområdet. 
•    612-tåget samlas ungefär klockan 18. Tåget rör sig i Tölöområdet.
•    Studenternas fackeltåg. Tåget startar klockan 17 på Sandudd och tågar rutten Sanduddsgatan–Arkadiagatan–Mannerheimvägen–Norra Esplanaden–Mariegatan–Alexandersgatan–Senatstorget.

Trafikeffekter i Tölö och runt Salutorget

Polisen rekommenderar att undvika privatbilism i centrum, framför allt i Tölö, klockan 16–20. Tågen orsakar ändringar särskilt omkring Tölötorget och Mechelinsgatan. Polisen leder vid behov in trafiken på avvikande rutter. 

Studenternas fackeltåg påverkar trafiken även omkring presidentens slott på självständighetsdagen. På Norra Esplanaden stoppas biltrafiken under den tid tåget går. Polisen leder trafiken längs rutten Sjötullstorget–Norra kajen.

Den tillfälliga omdirigeringen av trafiken gäller även fartygspassagerarna.

Polisen leder trafiken i området Kronohagen, Senatstorget och Skatudden under eftermiddagen och kvällen. 

Polisen uppdaterar den senaste informationen om trafikarrangemangen och demonstrationerna på självständighetsdagen på Helsingfors polisinrättnings konto på Twitter, @HelsinkiPoliisi. Tweetar kan följas utan inloggning också på webben på twitter.com/helsinkipoliisi.

Luftfarten inskränks i Helsingfors på självständighetsdagen

På självständighetsdagen begränsas luftfarten i Helsingfors centrum klockan 8.00–22.00. Restriktionerna gäller både bemannad och obemannad luftfart (drönare). Ett tillfälligt restriktionsområde har inrättats för att trygga myndigheternas luftfartsverksamhet och evenemang för allmänheten i området.

Myndigheterna har intensiv luftfartsverksamhet i området, och iakttagandet av restriktionerna övervakas noggrant. Brott mot förbudet medför bötesstraff och dessutom kan anordningarna dömas förverkade till staten som hjälpmedel vid brott. Aktörerna och entusiasterna i branschen önskas ha förståelse för detta.

Restriktionerna gäller inte militär-, gränsbevaknings-, polis-, tull-, sjöfarts- och luftfartsmyndigheterna eller de myndigheter som sköter räddningsverksamheten, den prehospitala akutsjukvården eller patienttransporterna eller flygningar som beordras av dem, när utförandet av uppgifter som föreskrivits för dessa myndigheter kräver flygning i området. Restriktionerna gäller inte heller brådskande ambulansflygningar med helikopter eller flygningar som baserar sig på internationella förpliktelser som är bindande för Finland.

Polisen påpekar att alla som flyger drönare är skyldiga att iaktta flygrestriktionerna i området. Mer information finns på Traficoms Droneinfo och webbplatsen aviamaps.com

Helsingfors Nyheter Nyland Polisinrättningen i Helsingfors Trafik Övervakning och larmverksamhet