Polisen utreder ett fall av produktförfalskning som har samband med brännvinet Koskenkorva

Utgivningsdatum 25.1.2023 12.02 | Publicerad på svenska 25.1.2023 kl. 12.40
Nyhet
Bilden visar en förfalskad Koskenkorvaflaska beslagtagen av polisen.
Bilden visar en förfalskad Koskenkorvaflaska beslagtagen av polisen. Bild: Polisen

Polisen har beslagtagit hundratals liter Koskenkorvabrännvin som är en produktförfalskning och som misstänks ha spridits olagligt. Det går inte att garantera att innehållet är ofarligt.

Polisen började misstänka brott då en patrull vid Polisinrättningen i Inre Finland hittade en stor mängd Koskenkorvaflaskor i en bil som de stannade i Mellersta Finland. Polisen beslagtog hundratals brännvinsflaskor.

Det visade sig att flaskorna var förfalskade. Den alkohol som fanns i flaskorna konstaterades innehålla föroreningar. Därför går det inte att garantera att innehållet är ofarligt.

Saken utreds av Polisinrättningen i Inre Finland som grovt alkoholbrott och av Centralkriminalpolisen som brott mot industriell rättighet. 

Förfalskningarna misstänks ha spridits olagligt i åtminstone Mellersta Finland

De förfalskade flaskorna har inte sålts i t.ex. Alkos affärer utan polisen misstänker att de säljs olagligt.

Polisen misstänker att hundratals flaskor sålts på gatorna och genom annan olaglig spridning. Flaskorna kan ha sålts också i andra delar av Finland.

– Polisen misstänker att de förfalskade Koskenkorvaflaskorna har spridits åtminstone i Mellersta Finland, där flaskor förutom i den stannade bilen också har beslagtagits på ett annat ställe, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Ari Rutanen, Polisinrättningen i Inre Finland.

De förfalskade flaskorna har en grå kork

De förfalskade produkterna ser ut som 50 centiliters Koskenkorvaflaskor av PET-plast. De förfalskade flaskorna polisen känner till och som spridits olagligt kan kännas igen på följande: 

  • silvergrå kork
  • ingen patentantanteckning

Bland annat följande detaljer visar att Koskenkorvaflaskan är äkta 

  • flaskorna av PET-plast har en beige kork
  • i bottnen finns texten "Altia"
  • De Koskenkorvaprodukter som säljs i Finland har patentanteckningar.

– Produktförfalskningar kan innebära riskfaktorer eftersom drycken med stor sannolikhet innehåller någonting annat än det som står på etiketten. Inte heller i detta fall kan man vara säker på att det är tryggt att dricka innehållet. Att köpa alkohol på den svarta marknaden innebär alltid en risk, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Matti Rekola vid Centralkriminalpolisen. 

Polisen ber att få tips om Koskenkorvaförfalskningar

Polisinrättningen i Inre Finland tar emot tips gällande spridningen av de misstänkta förfalskningarna av Koskenkorvaflaskor. Tipsen kan skickas till e-postadressen vihjeet.keski-suomi@poliisi.fi. Vänligen uppge Koskenkorva som ämne.

Brott och utredning Centralkriminalpolisen Nyheter Polisinrättningen i Inre Finland