Polisen varnar för nya penningväxlingsbedrägerier

Utgivningsdatum 7.3.2024 13.15 | Publicerad på svenska 11.3.2024 kl. 15.42
Nyhet

I början av 2024 har polisen i Östra Nyland fått flera anmälningar om så kallade penningväxlingsbedrägerier. Ett tiotal anmälningar har gjorts mellan januari och mars.

– Gärningssättet är i alla dessa bedrägerier detsamma. De misstänkta bedragarna närmar sig en person till exempel på en parkeringsplats, utanför en affär eller på en tågstation och berättar att deras bankkort har låsts och att de behöver kontanter för något särskilt ändamål. De föreslår att de överför pengar till personens konto och att personen sedan lyfter pengarna från en automat, berättar kriminalkommissarie Timo Luoto från enheten för förbehandling av brott vid polisinrättningen i Östra Nyland.

Bedragarna visar personen ett kvitto på överföringen på sin telefon, men senare visar det sig att kvittot varit falskt och att ingen transaktion har skett. 

– Penningväxlingsbedrägerier har förekommit på olika håll inom polisinrättningens område, bland annat i Vanda, Borgå och Hyvinge. De frånlurade beloppen varierar från 40 euro till 200 euro. Polisen undersöker fallen under rubriceringen lindrigt bedrägeri eller bedrägeri, säger Luoto.

Bedrägeribrotten utgör en brokig mångfald och brottslingarna hittar hela tiden nya sätt att lura människor. Sådana här falska kvitton har förekommit förut och allmänheten har varnats för dem. Kvitton har visats upp t.ex. vid affärer mellan två personer, där affärerna har avtalats på en offentlig plats. Polisen påminner nu om att man alltid ska kontrollera att pengarna överförts till ens konto i den egna banken till exempel med hjälp av en mobilapp innan man avslutat en avslutat en affär eller pengar byter ägare. 

Borgå Brott och utredning Hyvinge Nyheter Polisens förebyggande arbete Polisinrättningen i Östra Nyland Vanda Övervakning och larmverksamhet