Polisens förundersökning av det exeptionellt omfattande dataintrånget fortsätter - brottets offer erbjuds samtalshjälp

Utgivningsdatum 25.10.2020 17.30 | Publicerad på svenska 24.11.2020 kl. 18.23
Nyhet

Centralkriminalpolisens förundersökning av det misstänkta dataintrånget riktat mot Psykoterapicentralen Vastaamos känsliga material pågår aktivt. I detta skede av förundersökningen är brottsrubriceringarna grovt dataintrång, grov utpressning och grov spridning av uppgifter som kränker privatlivet. Rubriceringarna kan ändras under förundersökningen.

– Det är fråga om ett exeptionellt dataintrång på grund av det känsliga material som spridits på nätet. För tillfället följer vi flera utredningslinjer och polisen gör allt för att klara upp brottet, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Marko Leponen vid Centralkriminalpolisen.

Vi samarbetar också kontinuerligt med andra myndigheter.

– Vi är tacksamma för hur samhällets olika aktörer har hjälpt polisen. Särskilt fint är det att medborgarna uppmanar andra att inte dela detta material i de sociala medierna. Att dela information av det här slaget uppfyller brottrekvisit, fortsätter Leponen.

Polisen informerade i går, den 24 oktober, om att enskilda personer fått utpressningsbrev med e-post. I dem hotar avsändaren avslöja personliga uppgifter om inte mottagaren betalar utpressaren.

– Polisens anvisning är fortsättningsvis att ingenting betala till utpressaren, det går inte att vara säker på att uppgifterna hålls hemliga även om summorna betalas. I detta ärende bör offren lämna en brottsanmälan. Vi förstår att offer vars uppgifter om privatlivet har spridits är ängsliga och osäkra. Vi uppmanar dem att vid behov kontakta till exempel Brottsofferjouren eller FRK:s telefontjänst, påminner Leponen.

Telefontjänsterna hjälper brottets offer

Brottsofferjouren erbjuder på telefontjänsten 116 006 information som har samband med straffprocessen och erbjuder också stöd och samtalshjälp på finska. Numret 116 006 är öppet på finska vardagar klockan 9–20 och klockan 12–14 på svenska. Det kostar ingenting att ringa numret. Undantagsvis svarade numret också i dag på söndagen.

– De som ringt till Brottsofferjouren behöver information om vad ett brottsoffer i praktiken kan göra och dessutom också samtalshjälp. Många offer funderar på om hen säkert har gjort allt nödvändigt, berättar Brottsofferjourens verksamhetsledare Leena-Kaisa Åberg.

På jourens webbplats riku.fi/tietomurto finns råd om hur man ska går till väga om man blivit offer för personlig utpressning eller om ens uppgifter har spridits. Med rätta åtgärder kan man förhindra missbruk av uppgifter.

Finlands Röda Kors telefontjänst är öppen i dag, söndagen den 25 oktober mellan klockan 15 och 21 på nummer 0800 100 200. Den kostnadsfria tjänsten är på finska. Under vardagar är tjänsten öppen mellan klockan 9 och 21.

Samtal till Röda korsets telefontjänst besvaras av frivilliga som fått utbildning för psykiskt stöd. Samtalet är konfindentiellt.

– Telefontjänsten är avsedd för behandling av känslor orskade av dataintrånget och för att ge hjälp att psykiskt klara av situationen, säger Atte Varis som är chef för FRK:s psykologiska beredskapsgrupp.

Läs mera:

Läs mera pä finska:

Brott och utredning Centralkriminalpolisen Nyheter