Polisens helg i Österbotten

Utgivningsdatum 2.10.2023 14.34
Nyhet

Under helgen skötte polisen 543 uppdrag. Totalt hölls 24 personer frihetsberövade på polislagsgrunder och 15 personer greps på strafflagsgrunder.

Tio fall av misshandel rapporterades för utredning, varav fem fall inträffade i privatbostäder. De övriga fallen av misshandel ägde främst rum på allmänna platser och två fall av misshandel inträffade på en restaurang.

Totalt 15 rattfyllerister greps i trafiken, varav 11 misstänks för grovt rattfylleri. I tre av fallen misstänks föraren också för att ha använt narkotika. Antalet älgkrockar var två stycken under helgen.

I Toholampi på Sievintie misstänks en man ha kört av vägen och krockat med ett träd på fredag kväll. Mannen blåste 0,77 mg/L efter kollisionen och misstänks för grovt rattfylleri samt grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Bilen blev i körodugligt skick och mannen fördes till sjukhus.

I Vasa centrum försökte en mansperson köra ifrån polisen i en personbil på lördag kväll. Personbilen, som polisen ämnade stoppa, körde i Vasa centrum med en hastighet av 100km/h, och föraren greps misstänkt för grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Mannen misstänks även för rattfylleri, körning utan körrätt samt för brott relaterat till bruk av narkotika.

I Östermark körde en bil av vägen och kolliderade med ett träd. Händelsen inträffade på Joentaustantie natten mellan söndag och måndag. Enligt senare inkomna uppgifter, har två personer som eventuellt kan ha skadats i trafikolyckan fått vård på sjukhus. Polisen utreder händelsen som äventyrande av trafiksäkerheten, grovt rattfylleri samt vållande av personskada.

I Kauhava inträffade under lördag eftermiddag en trafikolycka på Pohjanmaanväylä, där en personbil och en cyklist var inblandade. Cyklisten skadades och fördes till sjukhus. Föraren misstänks för äventyrande av trafiksäkerheten, samt för vållande av personskada. I Kauhava körde även en man in i väggen på en lokal pub under söndagsnatten. Mannen, som var berusad, blåste 0,67 mg/L i polisens alkometer och händelsen utreds som grovt rattfylleri samt äventyrande av trafiksäkerheten.

En polisbil som var på uttryckning blev på lördag eftermiddag inblandad i en kollision med en personbil i Brändö, Vasa. Polisbilen totalförstördes i kollisionen och båda bilarna bogserades bort från platsen. Kollisionen orsakade inga allvarligare personskador.

Åtta fall av skadegörelse rapporterades till polisen under helgens lopp.

Den 30 september har polisen utfärdat en fördrivningsorder gällande en varg i Jalasjärvi, i Ala-Valli, Kurikka. På området har upprepade observationer av vargar gjorts på människors gårdar. Ordern om fördrivning är i kraft till den 21 oktober. 

Mellersta Österbotten Norra Österbotten Nyheter Polisinrättningen i Österbotten Södra Österbotten Vasa Österbotten Övervakning och larmverksamhet